Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...na pewno wentylator PC nie jest projektowany do takich zadań :wink:

,

http://www.nox-xtreme.com/products_uk.php?cat=3&type=0&id=39 cena ok. 30zł.

Mnie w zasadzie zastanawia czy stosowanie takich zwykłych wentylatorów pod pokrywą jest bezpieczne? Obecnie składam oświetlenie LED i szukam sposobu na efektywne obniżanie temperatury radiatora, niestety mam problem podobny jak autor tematu, czyli woda skraplająca się na pokrywie. Być może ktoś zna sposób na zabezpieczenie zwykłych wentylatorów przed przypadkowym zachlapaniem, zamoczeniem.

Opublikowano

Skalar

Nie wiem czy jest sens dodatkowego zabezpieczenia skoro uzwojenie wraz z układem są w "koszyku" rotora,wiec jeśli umieścisz wentylator stroną chronioną do wody to nic nie powinno się stać.

Możesz jeszcze zrobić tak : zdjąć rotor i wszystko "w nim" (układy sterujące) polakierować albo akrylem albo chemoutwardzalnym.

To w zupełności zabezpieczy nawet przed zamoczeniem jak sądzę.

Odnośnie efektywnego obniżania temp. to nie ma nic lepszego niż chłodzenie wodą.

Wówczas możesz zrobić i małe i efektywne.

Możesz też zastosować "heat pipe" z układów komputerowych.

Innym sposobem jest zastosowanie większego radiatora, dla przykładu skoro jest to pokrywa to co przeszkadza domontować blachę aluminiową na całą przestrzeń pokrywy?

Ani tego specjalnie nie będzie widać( pomalować),ani to duże,a efektywność znakomita przy tej powierzchni.

Co do kondensacji.

Jakby nei deliberować to oznacza że jest na tyle dobra przewodnośc termiczna pokrywy iż para się kondensuje.

Jak to poprawić? Pogorszyć przewodność cieplną izolatorem, np. warstwą pianki lub styropianem ...itp.

Innym rozwiązaniem jest wentylacja wymuszona która ma ta dodatkową zaletę (dla mnie zdecydowanie zasadniczą) iż obniża temp. wody.

Przy czym Bofk to nie może być jakiś tam wentylator "mały bo mały", trzeba go dobrac sobie,najwidoczniej u ciebie jest on niewystarczający i tyle.

Na marginesie : nie wiem tak właściwie dlaczego skraplająca się woda tak wam przeszkadza ?

Ochrona oświetlenia ,owszem,ale to się da zrobić,ale że mi coś tam się zbiera i sa krople...? No i co z tego ? A niech się zbiera jak musi.

Nie rozumiem w jakim sensie stanowi to faktyczny problem.