Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w tytule postu chciałem coś takiego wykombinować,ponieważ chcę zminimalizować skraplanie się wody pod pokrtywą.

Pokrywę robiłem sam z płyty meblowej,i pomimo szyb zakrywających zbiornik na wieku pokrywy skrapla się woda.

Narazie ratuje się podkładając pod wieko krążek z plastiku,i o dziwo jest dobrze.Do skraplania przyczynia się też oświetlenie które świeci się 12h.Na jednym końcu pokrywy będzie zamontowany wentylator od compa,a z drugiej ozdobna kratka.Wentylacja będzie podłączona do programatora oświetlenia.Myślę że to zda egzamin. :D

post-8237-14695712023741_thumb.jpg

post-8237-14695712024147_thumb.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem to proste :!: Wiatraczek będzie wciągał powietrze,a ono z kolei będzie wychodziło przez ozdobną kratkę z drugiej strony pokrywy.Będzie to jakby przeciąg tylko x razy mniejszy. :D

Opublikowano

Idealnym rozwiązaniem były by dwa wiatraki po dwóch stronach pokrywy: jeden wtłaczający, drugi wyciągający powietrze.

Jeżeli jednak chcesz wykorzystać tylko jeden to niech wyrzuca powietrze z pokrywy...

Myślę, że będzie to działać, nie widzę powody żeby było inaczej :mrgreen:

Opublikowano

Jeden lepiej by działał gdyby wyciągał powietrze tylko problemem byłoby wilgotne przechodzące przez wiatrak.

Wg mnie lepszym rozwiązaniem jest wentylator wtłaczający powietrze pod pokrywę (sprawność mniejsza ale żywotność będzie dużo większa)

Opublikowano

Tajki wiatrak na pewno nie zmniejszy parowania wody - straty na cieple, na pewno zwiekszy prawdopodobienstwo wystapienia grzyba na scianie :/ Nie lepiej spowodowac zeby skroplona woda splywala do akwa z powrotem? Nie widze sensu montowania wiatraczka, jesli celem byloby chlodzenie to jak najbardziej.

Opublikowano
jesli celem byloby chlodzenie to jak najbardziej

No właśnie poprzez w obniżenie temperatury, czyli chłodzenie obniżasz parowanie :wink:

tylko problemem byłoby wilgotne przechodzące przez wiatrak

Na pewno nic nie stanie się wiatrakowi, nie postrzegał bym tego jako jakiś wielki problem... W końcu lepiej jest wymienić co dwa lata tani wiatrak niż rozmokniętą pokrywę.

A co do grzyba, to jeśli w domu masz sprawną wentylację to grzyba nie będzie, czy z wiatrakiem czy bez. I na odwrót: przy braku wentylacji grzyba będziesz miał i z wiatrakiem i bez :twisted:

A jeśli chodzi o spływanie skroplonej wody do akwa, to czytamy przecież, że właśnie szybami jest przykryte i w 100% to nie działa... i zdziwił bym się gdyby działało :lol: Musiało być co najmniej na uszczelkach :wink:

Opublikowano

co do parowania to ja przy 200 cm akwarium miał bym chyba całą hodowlę :)

odpowiednia wentylacja w domu i nic nie grozi, koszt takiego wiatraczka również niewielki w porównaniu do obudowy i pracy w to włożonej - więc uważam ze nie zaszkodzi spróbować.

Opublikowano

Mam to zrobione identycznie jak ty Jarek z tym że ja zastosowałem wentylatory na wlot i wylot.

Mam drewnianą pokrywę więc chciałem zminimalizować wilgoć. No i faktycznie zdaje egzamin rewelacyjnie. Chodzą w lecie i zimowe noce gdy świetlówki nie palą.

W lecie bardzo dobrze wychładza powietrze między taflą a obudową dzięki czemu są zauważalnie mniejsze upały w akwa a zimą tak jak u ciebie wyrzuca wilgoć na zewnątrz i rano po otwarciu klapy woda nie leci strumieniami;)