Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie czyli:

Jak często wymieniacie media filtracyjne w kubelkach?? I po czym poznac, że juz czas wymienic media.

A jesli juz wymianiacie to co z bakteriami?? Jak je szczepicie w nowych wkladach?? Czy wymiacie tylko czesc a druga cześć zostawiacie stare??

Opublikowano

Dokładnie tak jak piszesz przy wymianie wkładów filtracyjnych wymienisz część nie całość żeby się nie pozbywać wszystkich bakterii.

Co do częstości wymiany wkładów to zależy o jakie wkłady pytasz bo jeśli o ceramikę to chyba 3 lata już mam i jeszcze nie zamierzam wymieniać.

Opublikowano

Zależy o jakie wkłady ci chodzi. Najczęściej producent podaje daty.

Co do ceramiki to przepłukanie wystarcza. Pory się z czasem zatykają ale szczerze nie pamiętam bym wyrzucił jakąś ceramikę. Pracuje ta sama od poczatku akwa.

Opublikowano

Mam mase biologiczna i ceramike firmy IKOLA, to ceramika moze byc nawet pare lat?? A ta masa biologiczna?? Niby na opakowaniu pisza 8 miesiecy ale to chyba troche malo czasu??

Opublikowano

Takie strasznie mocno porowate granulki, niestety cos sie dzieje z allegro albo wszystkim poznikalo to z aukcji wiec nawet linka nie moge wstawic:(

Opublikowano
to ceramika moze byc nawet pare lat??

Tak zgadza się ceramika może być nawet parę lat.Zależy jak ją zabezpieczysz żeby jej pory nie po zapychały tzn.pre filtr na rurce zasysając czy też watolina na w kuble.Im czystsza mechanicznie woda będzie wpadała do kubła na ceramikę tym dłużej ona wytrzyma.

Opublikowano

Ja w swoim kuble nie wymieniałem ceramiki od początku istnienia akwa, czyli od 5 lat. Ale raz na 6 miesięcy zaglądam do środka i ewentualnie płuczę w wodzie z akwa.