Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Jestem poczatkujący w sprawach Malawi, właśnie zakładam nowe akwa malawi ( 300 l) pomóżcie w sprawie obsady. Jakie pyszczaczki zakupić i ile sztuk z gatunku, w sklepach oczywiście radzą co i jak ale jak czytam forum to widze że raczej na sklepowych radach nie można polegać. Chciałbym żeby ładnie wyglądało ale przede wszystkim żeby rybką żyło się dobrze.

Z góry dzięki za rady

Bartek

Opublikowano

Czesc.

Dobrze by bylo, jakbys mimo wszystko podal wymiary zbiornika bo 300l z 300l nierowne.

Okresl tez troszke preferencje chociazby kolorystyczne, czy ma byc zolto, niebiesko, jasna ,ciemno? Do tego moze czy maja byc paski poprzeczne czy pionowe? Pogladaj galerie , lub album na serwisie wybierz kilka czy nawet kilkanascie gatunkow i wtedy zaczniemy dobierac obsade.

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie moją prośbą. A wiec tak akwa ma 140x50x40(robione na wymiar do szafki) planuje filtr Tetra Tec 1200 i wew. Aquael fan 4, podłoże z piasku akwarystycznego tło strukturalne, dekoracje z piaskowca i może jeszcze troche grysu koralowego. Tło będzie ciemne ale podłoże i kamienie raczej na jasno przynajmniej aż zarosnie glonkami. I ewentualnie jakie świetlówki zastosować?

Myślałem o 3 gatunkach i tak : c. afra, p.demasoni, p.flavus, p.saulosi, l.trewavasae, p.wiliamsi, m.estherae.

Co z tego wybrać tak żeby pasowały żywieniowo, kolorystycznie(np. żółte i niebieskie) i jeszcze temperament rybek.

Bartek

Opublikowano

Z tych gatunków które zaproponowałeś odrzuciłbym zdecydowanie jako zbyt duże p.wiliamsi oraz l.trewavasae, choc w tym przypadku poczekałbym na opinie osób które je trzymają. Z trójgatunkowymi obsadami mam problem, ale dwugatunkowe zaproonowałbym dwie:

- "skorupiakożerną" C.afra, P.flavus

- "roślinożerną" P.demasoni, M.estherae (chyba nawet lepsza opcja)

Jakbym miał zaproponowac obsadę trzygatunkową to byłoby to P.saulosi, M.estherae + M. Dialeptos spoza Twojej listy.

Opublikowano
Może:

C.Afra

P.Flavus

Red-Red

wszyscy jakby Cię nie czytali...

zdecydowanie ładne ryby, ale nie na to akwa ten flavus niestety :wink:

ja bym pozostał na afrach z redami... bardzo ładne akwa by wyszło

no i nie grys - zdecydowanie nie grys... te ryby kopią w piachu i nie powinno się kastrować tych zachowań

Opublikowano

Nie zgadzam się. W artykule na serwisie http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/opisy_gatunkow/pseudotropheus_flavus.html

napisano, że minimum dla tej ryby to 200l. Myślę, że w dwugatunkowej obsadzie jaką zaproonowałem, na 140 cm, 280l dałoby radę.

Co do obsady zaproponowanej przez Ciebie redy i afry mają bardzo podobny kształt więc czy razem będą tak super wyglądac? Ja to przerabiałem i z afr zrezygnowałem (choc przyznaje, że główny powód był inny).