lemonek18 Opublikowano 12 Lutego 2009 #1 Opublikowano 12 Lutego 2009 Witam serdecznie Jestem poczatkujący w sprawach Malawi, właśnie zakładam nowe akwa malawi ( 300 l) pomóżcie w sprawie obsady. Jakie pyszczaczki zakupić i ile sztuk z gatunku, w sklepach oczywiście radzą co i jak ale jak czytam forum to widze że raczej na sklepowych radach nie można polegać. Chciałbym żeby ładnie wyglądało ale przede wszystkim żeby rybką żyło się dobrze. Z góry dzięki za rady Bartek
sabotage Opublikowano 12 Lutego 2009 #2 Opublikowano 12 Lutego 2009 Czesc. Dobrze by bylo, jakbys mimo wszystko podal wymiary zbiornika bo 300l z 300l nierowne. Okresl tez troszke preferencje chociazby kolorystyczne, czy ma byc zolto, niebiesko, jasna ,ciemno? Do tego moze czy maja byc paski poprzeczne czy pionowe? Pogladaj galerie , lub album na serwisie wybierz kilka czy nawet kilkanascie gatunkow i wtedy zaczniemy dobierac obsade.
czester_ Opublikowano 12 Lutego 2009 #3 Opublikowano 12 Lutego 2009 Najlepiej przejrzyj galerię i podaj nam również nazwy ryb które chciałbyś mieć.
lemonek18 Opublikowano 13 Lutego 2009 Autor #4 Opublikowano 13 Lutego 2009 Dzięki za zainteresowanie moją prośbą. A wiec tak akwa ma 140x50x40(robione na wymiar do szafki) planuje filtr Tetra Tec 1200 i wew. Aquael fan 4, podłoże z piasku akwarystycznego tło strukturalne, dekoracje z piaskowca i może jeszcze troche grysu koralowego. Tło będzie ciemne ale podłoże i kamienie raczej na jasno przynajmniej aż zarosnie glonkami. I ewentualnie jakie świetlówki zastosować? Myślałem o 3 gatunkach i tak : c. afra, p.demasoni, p.flavus, p.saulosi, l.trewavasae, p.wiliamsi, m.estherae. Co z tego wybrać tak żeby pasowały żywieniowo, kolorystycznie(np. żółte i niebieskie) i jeszcze temperament rybek. Bartek
czester_ Opublikowano 14 Lutego 2009 #6 Opublikowano 14 Lutego 2009 Ten filter to napewno nie da rady.... od razu wymieniaj. PRzynajmniej 1400l/h
sision Opublikowano 15 Lutego 2009 #7 Opublikowano 15 Lutego 2009 Afra i Demasoni w jednym akwa nie jest dobrym pomysłem i na pewno nie wypali.
greghor Opublikowano 15 Lutego 2009 #8 Opublikowano 15 Lutego 2009 Z tych gatunków które zaproponowałeś odrzuciłbym zdecydowanie jako zbyt duże p.wiliamsi oraz l.trewavasae, choc w tym przypadku poczekałbym na opinie osób które je trzymają. Z trójgatunkowymi obsadami mam problem, ale dwugatunkowe zaproonowałbym dwie: - "skorupiakożerną" C.afra, P.flavus - "roślinożerną" P.demasoni, M.estherae (chyba nawet lepsza opcja) Jakbym miał zaproponowac obsadę trzygatunkową to byłoby to P.saulosi, M.estherae + M. Dialeptos spoza Twojej listy.
makok Opublikowano 16 Lutego 2009 #9 Opublikowano 16 Lutego 2009 Może: C.Afra P.Flavus Red-Red wszyscy jakby Cię nie czytali... zdecydowanie ładne ryby, ale nie na to akwa ten flavus niestety ja bym pozostał na afrach z redami... bardzo ładne akwa by wyszło no i nie grys - zdecydowanie nie grys... te ryby kopią w piachu i nie powinno się kastrować tych zachowań
greghor Opublikowano 16 Lutego 2009 #10 Opublikowano 16 Lutego 2009 Nie zgadzam się. W artykule na serwisie http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/opisy_gatunkow/pseudotropheus_flavus.html napisano, że minimum dla tej ryby to 200l. Myślę, że w dwugatunkowej obsadzie jaką zaproonowałem, na 140 cm, 280l dałoby radę. Co do obsady zaproponowanej przez Ciebie redy i afry mają bardzo podobny kształt więc czy razem będą tak super wyglądac? Ja to przerabiałem i z afr zrezygnowałem (choc przyznaje, że główny powód był inny).
Rekomendowane odpowiedzi