Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w moim baniaku aktualnie azja i 3 wielkie ryby w tym drapieżniki, ale ten układ powoli przestaje mi się podobać w tak małym akwa (jak na te ryby), mam drugie dużo większe i tam są i bedą duże ryby.

stąd pomysł na malawi.

szczególnie, że odpowiada mi pomysł przytłumionego oświetlenia.

opiszę teraz szczególowo warunki bo determinują one jak sądze i wystrój i po części obsadę.

akwa stoi na środku salonu mając odkryte 2 długie i 1 krótki bok. 1 krótki bok przylega do słupa konstukcyjnego w salonie i jest wyklejony na czarno i za moment będzie zabudowany. dół z salonem duży, doświetlony dzienny światłem dość co daje niezbyt ciekawy efekt przy wyłączonym świetle w akwarium.widzę przez akwarium na wylot. i tu się zaczyna mój podstawowy dylemat dotyczący oświetlenia, czy dając przytłumione niebieskawe światło w dzień nie będzie one za słabe do uzyskania fajnego efektu.mam belkę T5 (2 świetłlówki), poproszę o propozycje światła.

filtracja to 2 eheimy prof. 3 - te największe a w środku tylko wkłady biologiczne.

zagospodarowanie wnętrza no i obsada

akwa wąskie i dość wysokie. 1 krótki bok jako wyjście do ułożenia takich półek skalnych pomiędzy którymi na wylot mogą pomykać rybki.czy też półki centralnie wysoko do góry do 3/4 akwa np. a z boku rumowisko oparte o ten krótki, ślepy bok? jak to zbudować sensownie?

no i z tym środowiskiem powiązana obsada.

żadnych agresorów nie chcę czyli generalizując mbuna out, nie chcę dużych ryb, wolę mieć bardziej zabudowane wystrojem akwa i mniejsze ryby (ale nie maluchy po 5-6 cm.....). Utaka mi pasuje, ale z czym to połączyć, auloncara? Pseudotropheus łagodniejsze np. saulosi?jakie konkretnie gatunki? i czy jeszcze jakaś inna grupa biorąc pod uwagę powyższe...lubię rzadziej spotykane gatunki też.

no i nie chciałbym żeby się między sobą krzyżowały z róznych gatunków tej samej grupy, czy jest szansa żeby w ramach Utaki np. były rózne gatunki ale na tyle różne, żeby się nie krzyżowały.no i żeby było też coś co kontrolować będzie narybek ewentualny, ale może żeby była szansa żeby się coś odchowało.

zasada kontrolowanego przerybienia mi pasuje :)

zależy mi na tym żeby wykorzystać wysokośc akwarium - wystrój obsada

tylko proszę bez tekstów wszystko masz w artykułach :) potrzebuję pomysłów a potam zgłębie temat.

Opublikowano

wszystko masz w artykułach :mrgreen: powinieneś najpierw je przeczytać żeby sie troche wczuć w klimat malawi. Na szybko powiem Ci, że bedziesz miał problem z osiągnięciem tego co przedstawiłeś.

1. Akawrium jest spore ale stosunkowo wąskie i wysokie. Co najgorsze chcesz je zachować jako przezierne i jednocześnie mieć w nim słabe oświetlenie. Niestety IMO nie da rady. Aby uniknąć przebić, odbłysków i oglądania drugiego pokoju a jednocześnie doświetlić dno na głębokości 70 cm musisz dać silne oświetlenie. Silne oświetlenie z kolei aby nie płoszyło ryb musi się zawierać "temepraturowo" w granicy 15 000 K co determinuje Ci w pewnym stopniu obsade pod względem kolorystycznym. Najlepsze byłyby HQI z odpowiednimi żarnikami. Dwie T5 mogą być za słabe przy takiej wysokości (to już dopytaj speców od HQI z forum)

2. Akwa jest wysokie więc aby nie wyglądało jak kupa, powinno mieć spore, wysokie dekoracje. Czyli dużo kamienia. Dużo kamienia = Mbuna. Tzw. UTAKA to ryby raczej piaszczystego dna. Owszem możesz dać rumowisko schodzące w dół od zamalowanego krótkiego boku w piaszczystą łachę na której będą aulonki, tylko musiałbyś pokombinować na papierze a potem na sucha z kamulcami żeby Ci to ładnie wyszło.

3. Nie zrażaj się do Mbuny bo prawdopodbnie w Twoim zbiorniku bedziesz zmuszony ją zastosować (nie obsadzisz inaczej partii skalnych) Agresja jest kontrolowalna przy zachowaniu kilku zasad (vide wspomniane przez Ciebie artykuły :wink: )

4. Malawi to nie SA ani Azja - bedziesz musiał dodać filtracje mechaniczną. Albo porządny kubeł (np. FX 5) albo solidna pompa z gąbką)

edit:

5. Kontorlowane przerybienie to mit, z jego powodu m.in ludzie myśląc o pyszczakach myślą o agresji.

co do obsady. W miare dobrze IMO wyglądałby ten zbiornik ze Sciaenochormisami, jakimś melanochromisem na skałach i złotą lub czerwoną aulonką w piaszczystej części. No i Redy oczywiście bo one się nadają zawsze ;)

Opublikowano
4. Malawi to nie SA ani Azja - bedziesz musiał dodać filtracje mechaniczną. Albo porządny kubeł (np. FX 5) albo solidna pompa z gąbką

Nie zgodze sie z Toba. Mam zbiornik z ameryka w firmie, o litrazu prawie 1100, jest gorszy w filtracji mechanicznej niz Malawi. Specyfika pielegnic jest bardzo podobna- czy to bedzie ameryka srodkowa, poudniowa, tanganika czy malawi. Ot- duze ryby, z dobra przemiana materii, malo lub wcale roslin, na ogol drobne lub zbite podloze.

Opublikowano

owszem masz rację, ale 8) malawi to skałki a skałki to zaburzony obieg wody w akwarium. Malawi to pyszczaki a pyszczaki to kopanie w piasku :P. Na samych biologach nie pociągniesz

Opublikowano

dlatego w takim akwarium postawił bym na nonmbuna, mało skałek i w tym wypadku wszystko łatwiej będzie zaaranżować.

Opublikowano

zaaranżować bedzie łatwiej ale czy będzie ładniej? To wysoki zbiornik i w dodatku przezierny. Jak popatrzysz na coś takiego to musisz mieć element który zaczepi wzrok w zbiorniku. Jak dasz małe kamienie i stadko aulonek przy dnie to chcąc nie chcąc widzowie będą zauważali pomieszczenie po drugiej stronie. Non -mbuna ok ale niska dekoracja IMO się w tym zbiorniku nie sprawdzi. Nie przy takich proporcjach

Opublikowano

Ja bym poszedl w nonmbune jakas widowiskowa, dal duzo roslin.

-Otopharynx lithobates zimbabwe

-A.hueseri

-Lethrinops marginatus

Albo jakiegos Nimbochromisa (livingstoni?)? Idz w te strone bedzie super. To dobry, zacny wymiar wiec moze uderz po cos wiekszego?

Opublikowano

Ja mam przezierne właśnie 70 cm wyskoie i wiem tylko tyle, ze dosyć ciężko je zagospodarować. Jednak mnie i moim gościom się podoba, nie mogę nikogo od akwa oderwać :mrgreen::twisted:

Moim zdaniem jednym z najlepszych sposobów na nieodwracanie wzroku przez przeciwne pomieszczenie jest "ilość ryb". Przy bardzo minimalistycznych obsadach, których tu na forum naprawdę dużo, bardzo nadrabia piękne tło, np z CR-u. Tu niestety jest to nie możliwe, także zaproponował bym największą możliwą ilość ryb... ile? na pewno ktoś podpowie gdzie jest rozsądna granica. :wink:

Aby uniknąć przebić, odbłysków i oglądania drugiego pokoju a jednocześnie doświetlić dno na głębokości 70 cm musisz dać silne oświetlenie. Silne oświetlenie z kolei aby nie płoszyło ryb musi się zawierać "temepraturowo" w granicy 15 000 K co determinuje Ci w pewnym stopniu obsade pod względem kolorystycznym. Najlepsze byłyby HQI z odpowiednimi żarnikami. Dwie T5 mogą być za słabe przy takiej wysokości

Zgadzam się, że HQI będzie może i lepsze od T5, nie mniej jednak nie zgodzę się że dwie T5 nie dadzą rady oświetlić dna :!: U mnie przy h=70 cm i 200 cm długości dno jest dostatecznie oświetlone dwoma T5 AquaMedic ReefWhite 15000K 75W każda... Naprawdę daje radę. Z HQI jest ten problem, ze trzeba stosunkowo wysoko zawiesić nad lustrem wody, nie wiem jak u ciebi wyglądają warunki do takiego zawisia, ale strzelam, że go nie masz :lol: