Patrykolo14 Opublikowano 14 Lutego 2009 #11 Opublikowano 14 Lutego 2009 A jakieś inne metody? Tą wymyśliłem przed tobą
pysi Opublikowano 14 Lutego 2009 #12 Opublikowano 14 Lutego 2009 U mnie jakoś te okrzemki dziwnie rosną, rosną jedynie w miejscu o silnym ruchu wody, czyli na tle w miejscu gdzie woda wyrzucana jest z filtra i potem gdzie rozbijana jest o dekoracje. W innych miejscach nie ma ani pół okrzemki, po tygodniu gdy czyszczę baniak widzę małe kolonie na szybach na pograniczu wody i piasku. Patryk glony w akwarium będą zawsze, gąbka jest najskuteczniejszym i najtańszym rozwiązaniem.
Patrykolo14 Opublikowano 14 Lutego 2009 #13 Opublikowano 14 Lutego 2009 Tylko niektóre zielone glony porastające skałki wyglądają lepiej niż brązowy glon na szybie
mutra Opublikowano 14 Lutego 2009 #14 Opublikowano 14 Lutego 2009 no tożto o tym właśnie jest mowa na górze posta :?
krisq75 Opublikowano 14 Lutego 2009 #15 Opublikowano 14 Lutego 2009 Hari nie wiem czy to istotne ale u mnie na wapieniach mam zaczątki pięknego zielonego glonska (po mału ae sie rozwija) a na serpentynicie atakują okrzemki. Więc może podkład też ma znaczenie?
g.pajak Opublikowano 14 Lutego 2009 #16 Opublikowano 14 Lutego 2009 jak mam postępować aby glon zniknął hari, jestem na pewno "za mały" w temacie aby Ci dawać jakieś mądre poparte naukowo rady, ale wg mnie jest jeden bardzo skuteczny sposób, potwierdzający się w moim skromnych doświadczeniu: PRZECZEKAĆ i czasowo polubić
Thorn Opublikowano 24 Sierpnia 2009 #17 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 powiem szczerze, że na początku miałem okrzemki po jakimś czasie dolałem SZ+Fe i okrzemki znikają a na ich miejsce wchodzą zielone i zaczyna się ich ekspansja oczywiście dodałem jeszcze trochę większy ruch wody drugi filtr mechaniczny, ale wyszło to na dobre.
romekjagoda Opublikowano 24 Sierpnia 2009 #18 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 A konkluzja z tej dyskusji i z podobnej prowadzonej w innym wątku niedawno jest taka, że z glonami nigdy nie wiadomo. Wszystko co piszecie, porady i sposoby na zwiększenie wzrostu zielonych glonów to być może sprawdzone sposoby, niemniej jednak niekoniecznie metody systematycznie dające powtarzalne wyniki. Z glonami nie wiadomo nic - taka jest moja konkluzja, bo próbowałęm sam wiele, a wyniki marne. Po prostu jest tyle czynników, co do których maamy przypuszczenia ale nie pewność, że można próbować, ale to jak strzelanie w ciemności - może się coś ustrzeli, ale pewności nie ma PS. Być może przemawia przeze mnie zgorzkniały sceptycyzm odnośnie możliwości wyhodowania na zamówienie określonego rodzaju glonów...?
Rekomendowane odpowiedzi