Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To poczekam do jutra i znowu powtórzę kurację chyba nie będzie to miało znaczenia że nie wsypę całej torebki na raz tylko w ratach. A co z tym węglanem nikt nie wie może przez podniesienie kh pójdzie to lepiej.

Opublikowano

z tego co pamiętam z chemii :roll: węglan jest trudniej rozpuszczalny od wodorowęglanu (czyli sody). 6 łyżeczek na 500l to jest tyle co nic. Syp dalej.

Opublikowano
tego co pamiętam z chemii węglan jest trudniej rozpuszczalny od wodorowęglanu (czyli sody).


Węglan wapnia (CaCO3) nie rozpuszcza się w wodzie. W wyniku zachodzących reakcji przy połączeniu z CO2 powstaje wodorowęglan wapnia - Ca(HCO3)2, będący solą rozpuszczającą się w wodzie, co ma przełożenie na jej TWo i TWw.


P_M

Opublikowano

Ja z kolei stosuję sól do Tanganiki/Malawi Aquadur JBL-a, którą dodaję przy każdej podmianie wody. Jak do tej pory jestem zadowolony, gdyż podwyższa twardość węglanową do 16 kH i zarazem ładnie stabilizuje pH.


P_M

Opublikowano
z tego co pamiętam z chemii :roll: węglan jest trudniej rozpuszczalny od wodorowęglanu (czyli sody). 6 łyżeczek na 500l to jest tyle co nic. Syp dalej.


Ok to łącznie jest już 26 łyżeczek i po testach kh-18 ale ph 7.5 i co teraz chyb że ja zle odczytuję barwę. dodam że wcześniej kh było 11 dodłem przed chwilą porcje 8 łyżeczek więc poczekam jeszcze z godzinę i zrobię testy.Czy sypać jeszcze więcej sody

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.