Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Dzisiaj zdarzyła dziwna rzecz w moim akwarium, mianowicie samiec yellowka miał tarło z samicą salousi :? ... ? Czy ktoś miał podobny przypadek i jak postąpić dalej czy takiego samca z tą orientacją wyeliminować, czy to tylko przejściowe zachowanie ? Dodam, że samiec ma około 6 miesięcy i jest w składzie z 5 innymi yellowkami, gdzie na pewno są 3 samice...A jeżeli chodzi o salousi to jest 1 samiec i 4 samice...Od razu napisze, że wszystkie parametry w normie w akwa 240litrow...

Opublikowano

mi również to nie pasi

a całe to "tarło" to mogło być stroszenie piórek w walce o hierarchię

Opublikowano

Niestety panowie, ale to było na 100% tarło,przebiegało identycznie jak tarło samca salousi z inną samicą salousi, które niedawno się zresztą też odbyło, z tym że to z udziałem yellowka trwało dłużej i samica na pewno inkubuje ikre...Aż boje się pomyśleć co z tego będzie...

Opublikowano

nie ma co się bać :/

po prostu odłowić samicę, potem udokumentować toto zjawisko, jak masz chęć poczekać jak wyrosną - znów udokumentować toto zjawisko i niestety albo niech sobie żyja takie bastardziki w osobnym baniaczku (sam jestem ciekaw jak taka ryba może wyglądać) albo niestety unicestwić to potomstwo.

Opublikowano

A ten samiec yellowka też chyba do końca zdrowy nie jest, skoro od dłuższego czasu zalecał się do samicy salousi, a do samic swojego gatunku nawet nie próbował startować...

Opublikowano

moze się umówili że się zamienią partnerami?

jak bym miał takie klocki w akwarium to bym je chyba wszystkie eksterminował.

Opublikowano

Mógłbyś chociaż dac fotę obu rybek do galerii zanim zrobisz im ten wypad? To bardzo ciekawa kwestia i wielu chciałoby pewnie choc na zdjęciu zobaczyc jak wyglądają rybki uprawiające tak nieobyczajny proceder :)