Skocz do zawartości

Zanieczyszczona powierzchnia wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, ciągle mam jakąś zanieczyszczoną powierzchnię. Próbowałam garnkiem zebrać, ale nic to nie dało. Dziś założyłam na głowicę końcówkę, która rozdziela wypływ na akwa i na taflę, ale usuwa to zanieczyszczenie tylko w miejscu gdzie jest filtr. Już nie wiem co mogę zrobić, a nie chcę bąbelków... Jakieś pomysły?

Opublikowano

mocniejszy strumień wody z filtra mechanicznego na powierzchnię

taki kożuszek robi się gdy woda na powierzchni niezbyt ma ruch.

Opublikowano

Właśnie już zamontowałam tą końcówkę która mocno rusza taflą, ale tylko w miejscu nad filtrem :evil: i tam jest mocny ruch, bo nawet musiałam wody ulać, bo prawie wylewało...

EDIT: Myślę o podłączeniu węża to tej końcówki która dmucha na powierzchnię i poprowadzeniu jej jak Sławek zrobił, tylko że za akwarium, żeby woda wypływała na powierzchnię, ale nie wiem jak to zrobić, żeby ten wąż był sztywny i przypadkiem mi nie uciekł z akwa... Sławek ma poprowadzone po wzmocnieniu, niestety u mnie jest to nie możliwe, bo wzmocnienie mam pod wodą. Hmm chyba, żeby jakoś po tym wzmocnieniu z przodu? Co myślicie?

Opublikowano

skimmer- to koncowka filtra zewnetrznego przewaznie sciagajaca zanieczyszczenia z powierzchni wody.

co do tego kozuszka mam to samo wyglada to tak jakby kusz osadzal sie na tafli, i mam to tylko na 1/4 dlugosci akwarium .zarowno filtr wewn. jak i wylot fitra zewn. skierowalem na tafle i nie pomaga.

jedyne co mi pomaga to napowietrzacz . moim zdaniem biotop biotopem ale wieksza ilosc tlenu w wodzie nikomu nie zaszkodzi zwlaszcza w gorace dni

Opublikowano

U mnie prawie na całej powierzchni. Te skimmery znalazłam tylko pod fluvala, więc odpada. Chyba spróbuję z tym wężem, tylko jak go zamieścić, żeby nie wypadł z akwa?

Opublikowano

wsadz w te gumki nie znam nazwy jak w deszczowni .

rurke deszczowni mocuje w plastikowe bolce a bolce wkladam w gumowe przylepce takie jak ci trzymaja filtr wewn ( przymocowane do szyby) i zamocuj to pod spod swojej belki poprzecznej

Opublikowano

Pod spód nie bo będzie widać... chce to nad wodą i żeby ta woda spływała prosto na powierzchnie. Tylko muszę sprawdzić czy to wejdzie na te przyssawki

Opublikowano
ale nie wiem jak to zrobić, żeby ten wąż był sztywny

to nie stosuj weza tylko kawalek rurki plastikowej i wsadz w przyssawki...

a dlaczego masz wzmocnienie pod woda ? tak z ciekawosci pytam.