Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

większość leków ingeruje w metabolizm ryby a to czasem skutkuje gorszym "wchłanieniem" tlenu. Jeżeli obserwujesz objawy niedotlenienia to odpowiedź jest jasna.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Napiszę jak ja kiedyś robiłem a ty sobie to przemyśl.

Zachorowały mi ryby zastosowałem sera bactopur direct (jest to antybiotyk który niszczy całą boilogię) ale nie odłączałem kubełka z prostego powodu - jeśli go przełożysz do innego akwa to choróbsko będzie się rozwijać a jeśli go tylko odłączysz to i tak wszystko wyginie mało tego może wytwożyć się sirkowodór który po wpuszczeniu do akwarium wybije ci ryby.

Lek zdenzynfekował akwarium i filtr, po kuracji podmieniłem wodę przepłukałem filtr, na parę dni włożyłem węgiel i biologia sama się wytworzyła, możesz dać sera akutan i biostarter (kiedyś stosowałem leki i preparaty tylko ze sery ze względu na ich skuteczność i cenę) i pomogło a od paru lat nie stosuję żadnych preparatów ponieważ pyszczaki mi nie chorują a trzeba pamiętać, że każdy lek to chemia która odbija się na zdrowiu ryb a nawet może wpłynąć na płodność.

Jeżeli coś się zaczyna dziać to dodaję soli (zwykłej kuchennej), podnoszę temperaturę i zwiększam napowietrzenie, nawet przy podmianach wody nie daję żadnych preparatów, zwykła kranówa a moje ryby to prawdziwe okazy zdrowia.

Pozdrawiam

Opublikowano
Soli kuchennej do malawi??


Sprawdzone, nawet czasami daję (nie tylko ja) profilaktycznie jest to lepsze i na pewno zdrowsze niż lanie chemi.

Jak będzie w twoim zbiorniku coś nie tak bez obaw możesz tego użyć, chyba że chcesz podważyć zdanie nawet znanego biologa i malawisty Ad Koningsa, polecam żeby co niektórzy trochę poczytali zanim zaczną bez sensownie wyśmiewać się ze sprawdzonych metod. Też kiedyś o tym nie wiedziałem tylko podzielił się ze mną tą informacją hodowca ryb.

W sklepie zoologicznym tego Ci nie powiedzą tylko dają ileś pojemników chemi i płać a przy okazji trój swoje ryby, przyjdziesz po następne.

Opublikowano
to by się wpisywało w ogólny klimat wypowiedzi kolegi Mirasa :mrgreen:

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:



I znowu Ty z twoim doświadczeniem, poczytaj, trochę wiedzy Ci nie zaszkodzi to naprawdę nie boli.

Opublikowano
Jeżeli coś się zaczyna dziać to dodaję soli (zwykłej kuchennej), podnoszę temperaturę i zwiększam napowietrzenie, nawet przy podmianach wody nie daję żadnych preparatów, zwykła kranówa a moje ryby to prawdziwe okazy zdrowia.


Nie widze w tym nic dziwnego Panowie ;) Sol kuchenna (jako antyseptyk) i polaczona z podwyzszeniem temperatury to jedna z najstarszych i najbardziej popluarnych metod walki z niegroznymi pierwotniakami (dzialanie antygrzybiczne i antyposozytnicze np) w tym kulorzeskami. Chodzi o tzw dzialanie hiperosmotyczne soli. Takze, to nie jest zadna bzdura.

Co do podniesienia temperatury - przyspiesza cykle rozwojowe - latwiej walczyc z najezdzca.

I owszem, robie tak w baniakach slodkowodnych.

Opublikowano

Nie widze w tym nic dziwnego Panowie ;) Sol kuchenna (jako antyseptyk) i polaczona z podwyzszeniem temperatury to jedna z najstarszych i najbardziej popluarnych metod walki z niegroznymi pierwotniakami (dzialanie antygrzybiczne i antyposozytnicze np) w tym kulorzeskami. Chodzi o tzw dzialanie hiperosmotyczne soli. Takze, to nie jest zadna bzdura.

Co do podniesienia temperatury - przyspiesza cykle rozwojowe - latwiej walczyc z najezdzca.

I owszem, robie tak w baniakach slodkowodnych.


Widzisz,starzy doświadczeni akwaryści tak robili, metoda jest w wielu przypadkach jest dosyć skuteczna a makokznowu ma swoje mądrości i jak mu przekazać jakąś wiedzę jak on jest tak na nią odporny i to nie tylko w/w wątku.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.