wicher123 Opublikowano 30 Stycznia 2009 #1 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Witajcie mam 240L i 7xP.Saulosi 7xMelanochromis vermivorus 7xPseudotropheus Elongatus Bee Karmię je TYLKO Hikari Cichlid Spirulina OSI 2 razy na tydzień mrożonka. Czytam na Forum,że podajecie więcej pokarmów.Muszę jeszcze coś dokupić,czy spokojnie mogę pozostać przy tym co mam?
slawek gorol Opublikowano 30 Stycznia 2009 #2 Opublikowano 30 Stycznia 2009 dokup sobie jeszcze min. 2 pokarmy.
Darjush Opublikowano 30 Stycznia 2009 #3 Opublikowano 30 Stycznia 2009 najlepiej jak rybcie maja jak najmocniej zroznicowana diete, wiec im wiecej rodzajow pokarmow tym lepiej.
wicher123 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Autor #4 Opublikowano 30 Stycznia 2009 dokup sobie jeszcze min. 2 pokarmy. Doradzisz coś?
slawek gorol Opublikowano 30 Stycznia 2009 #5 Opublikowano 30 Stycznia 2009 ja mam ponad to : d-allio plus, tetra pro colour, spiruline, sera- flora, dainichi 3 rodzaje, osi chyba 2 paczki i hikari 2 rodzaje. a jako mrozonka cyklop
mutra Opublikowano 30 Stycznia 2009 #6 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Czytam na Forum,że podajecie więcej pokarmów ja podaje tylko dwa. Nie jest prawdą że im więcej pokarmów tym lepiej. Nie widze większego sensu stosowania więcej niż 1-2 pokarmów podstawowych i 2-3 uzupełniających
slawek gorol Opublikowano 30 Stycznia 2009 #7 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Nie widze większego sensu stosowania więcej niż 1-2 pokarmów podstawowych i 2-3 uzupełniających a widzisz. nie mamy mozliwosci przeprowadzenia bezposredniego porownania dwoch identycznych akwa, z dwoma identycznymi obsadami w identycznych warunkach. ale imo to jest tak jakbys malemu dziecku podawal tylko bebiko i kaszke... mimo ze zawiera to bialko tak samo jak banan... ot takie moje male przemyslenie oczywiscie ze w pokarmach uzupelniajacych znajdziemy wiele wiecej skladnikow, lecz dlaczego zamiast kupowac w kolko to samo nie kupic czegos innego ? pieniadze te same, wiec co szkodzi ?
mutra Opublikowano 30 Stycznia 2009 #8 Opublikowano 30 Stycznia 2009 jak chcesz eksperymentować to nikt Ci nie zabroni. Wychodze z założenia że żeby ocenić wpływ pokarmu na ryby musisz go podawać dłuższy czas i musi on stanowić jedyny lub prawie jedyny pokarm ryby (inaczej nie możesz miarodajnie ocenić jakości pokarmu bo nie wiesz który ze stosowanych wywołuje dane zmiany na +/-) a jak już znajdziesz dobry pokarm to po co go "rozcieńczać" innymi. Stosuje dwa pokarmy: komercyjne jeden bazowy(hikari excel) i jeden wybarwiający(OSI dla paletek), jedną mrożonkę(shrimp-mix) i jeden żywy pokarm(drosophile).Ryby dożerają sobie glony i wszystko jest cacy
wicher123 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Autor #9 Opublikowano 30 Stycznia 2009 A mogę śmiało podawać 2x w tygodniu mrożonki? Dafnię czy Cyklopa itp??
yaro Opublikowano 31 Stycznia 2009 #10 Opublikowano 31 Stycznia 2009 możesz - ale więćej się przekonasz w gdy będziesz obserwował ryby czy je nie przekarmiasz itp.
Rekomendowane odpowiedzi