Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

teraz mam do południa troszkę ciemniej niż przy świeceniu od rana, ale pomimo tego w akwarium i tak mam jasno - bo jasno jest w pokoju

jakiegoś ubytku glonów nie stwierdziłem

niestety ja mam 2x 150 W HQI i to nie to samo co 60 W ;)

Opublikowano
  Cytat
na allegro mozesz kupic miernik zuzycia pradu.
dokładnie, mam taki mierniczek. W tym względzie się zawiodłem bo większość moich urządzeń akwaryjnych pobiera mniej prądu niż podaje producent.
Opublikowano
  ganczar napisał(a):
Czy ktoś przeliczał kiedyś ile kosztuje świecenie 2 świetlówek 30W na godzinę?

proste wyliczenie. 60W w czasie 1 godziny zuzywa pradu za 0,04 zl przy cenie 1kWh=0,65

wiec przez 31 dni swiecac po :

10 h = 12,09 zl

12h = 14,51 zl

16h = 19,34 zl

ot cala filozofia :mrgreen: rownie prosto mozna obliczyc zuzycia pradu przez kubel, wew itd.

pozdro :wink:

Opublikowano
  slawekosw napisał(a):
  wicher123 napisał(a):
  mutra napisał(a):
moje startuje o 5:50 a wyłącza się o 22:00

O matko , a to nie za długo?Ja wyczytałem,że max to 12 godzin powinnismy swiecic naszym pupilkom :/

wicher a dlaczego ? czym to uzasadnisz. jak mutra chce to niech swieci i 24/dobe :mrgreen: parametry ma stabilne, baniaczek bez jakichkolwiek zakwitow...

No właśnie a co z okrzemkami??Przecież przy świetle dłuższym pięknie one sie zaczynają nam prezentować,głównie w nowym akwa ;)

Tak czy nie?

Ja w moim akwa mam okrzemki i właśnie spowodowane jest to tym iż za długo im świecę ;(

Opublikowano

okrzemki to etap dojrzewania i pośredni wskaźnik stabilności zbiornika. Były dni kilka potem większość zdechła a te co zostały są na kamieniach i mają się dobrze. Zresztą w tej chwili mam takie łąki krasnorostów, że dla okrzemków (okrzemek ??? :? ) prawdopodobnie nie wystarcza żarcia.

Opublikowano
  mutra napisał(a):
na glony na pewno wpłynie: mniej światła=słabszy wzrost. Dwie żarówki 30W zużywają 0,06 kWh na godzine ;) ile kosztuje jedna kWh to sobie musisz sprawdzić na fakturze z elektrowni.

Tak na marginesie: moje 54W T5 zużywa faktycznie 63W

Bo świetlówka jest 54W ale zasilacz pobiera więcej... część idzie w ciepło....

Ja u siebie wielokrotnie kombinowałem ze światłem. I doszedłem do wniosku, że bez sensu jest włączać je jak jestem w pracy. Dlatego świece teraz trochę później... W końcu akwarium jest dla mnie a nie ja dla akwarium (rachunek za prąd 485PLN)....