Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek cześć wszystkim :]

1. Czy można umieścić filtr wewnętrzny na zewnątrz? to chyba nie ma znaczenia?

Dlaczego tak? Bo mam wygłuszoną szafke pod kubełek a to zawsze pare decybeli mniej, bo tak:]

myślałem o tym że by gąbkę zostawić w akwarium ale może da się to bardziej rozbudować skoro "filtr" będzie poza baniakiem tzn. coś co pozwoli zaoszczędzić miejsce w akwarium czyli gąbkę wywalamy + walory estetyczne i jeszcze że by trochę pomagało w biologi?

Mam do zabawy filtr turbo 550 nawet sobie radzi w 120l jako mechaniczny a po rozbudowie drugi pojemnik można zasypać ceramiką.

2. Do nowego akwa marzy mi się jakiś mocniejszy mechanik weipro, resun, atman tylko że jest jeden minus... pobór prądu. Da się to zrobić niższym kosztem zużycia energi np: taki TC 1000 23W!! 1200l/h

Opublikowano

Nie wiem, czy dobrze rozumiem, bo się nie wyspałem dzisiaj, ale chcesz dać filtr wewnętrzny poza akwa?? tak przynajmniej napisałeś, a to jest niemożliwe :mrgreen: Więc proszę, napisz jaśniej, o co chodzi, bo przecież filtra wewnętrznego w szafce nie postawisz :twisted:

Opublikowano

sision: no tak to wygląda, postawić postawi ale długo to on nie podziała. :mrgreen:

joker: filtr wewnętrzny musi być zanurzony w wodzie inaczej się zatrze i spali. pobór prądu rzędu 23W to żaden koszt

Opublikowano

sision no jak nie mozliwe :mrgreen: na minute, ale mozliwe..

kolega chcial sobie zrobic kubel z filtra wewnetrznego...

a tak na powaznie : jak koledzy wyzej napisali wewnetrzny jak sama nazwa wskazuje ma byc WEWNATRZ akwa a

zewnetrzny na ZEWNATRZ.

koszty : filtr 30W przez caly miesiac pobiera energii za 7 zl, przy koszcie 1 KWh=0,31 zl. wiec jak sam widzisz zaden koszt. dla porownania 5,5W filtr pobiera pradu za 1,5 zl. 2 piwa mniej i koszty sie rownaja :mrgreen:

Opublikowano

Widzę, że kolega Joker ma za mało miejsca w akwarium i zaczyna kombinować.

Jeśli po rozbudowie turbo 550, zabiera Ci za dużo miejsca, to :

- kup głowicę o odpowiednim przepływie + gabką, coś takiego zabierze mniej miejsca

lub

- kup wieksze akwarium :D i głowicę z gąbką i całą resztę sprzętu odpowiednią do litrażu nowego baniaka.

PS. Słuchaj się "starszych kolegów" takich jak mutra, czester_, slawekosw, sision i wielu innych ... ( ale przydziobałem :mrgreen: )

Mi to znaczenie uprościło życie przy zakładaniu akwarium.

Opublikowano
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, bo się nie wyspałem dzisiaj, ale chcesz dać filtr wewnętrzny poza akwa?? tak przynajmniej napisałeś, a to jest niemożliwe :mrgreen: Więc proszę, napisz jaśniej, o co chodzi, bo przecież filtra wewnętrznego w szafce nie postawisz :twisted:

Tak to głupi pomysł ale nie mogłem spać i tak kombinowałem co by tu popsuć :evil: (filtr miałby pracować w "pojemniku" z wodą)

Slawekosw cena za 1kwh to średnio 60/65gr i nie twierdzę że taki 30W filtr to koszty mam na myśli całkowite zapotrzebowanie na energię akwa do tego dochodzą kolejne liczby z np: oświetlenia, kubła, grzałki itp. a pewnie na jednym baniaku się nie skończy tak więc szukam oszczędności :)

I jeszcze jedno. Jak piszecie np: "szukam filtra do 300l" macie na myśli objętość brutto zbiornika?