Skocz do zawartości

Świetlówki do 300l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie polecanie świetlówki do zbiornika 300l? W tej chwili mam standardowe świetlówki jakie były w pokrywie i chciałbym je wymienić ale nie wiem co wybrać :(. Doradźcie co mam założyć

Opublikowano

Po pierwsze, świetlówki to nie filtry i nie dobiera się ich do wielkośći akwarium :wink: . Nie ma różnicy, czy świecą nad 112l, czy nad 300l, zawsze światło będzie takie samo. No chyba, że chodzi Tobie o wielkośc :roll: .

Ważniejszym kryterium będzie np. ubarwienie ryb, ilość roślin, czy obecność glownów. Dobrze więc by było, gdybyś opisał po krótce warunki w akwa.

Fajnie byłoby też wiedzieć na ile świetlówek masz miejsce w pokrywie. 300l to nie jest standardowe akwa, więc i pokrywa jest pewnie DIY.

Poza tym wybór świetłowek to też kwestia gustu- ktoś może lubić ciepłe światło, ktoś inny jasne białe, a jeszcze ktoś inny niebieską poświatę.... Określ dokładniej jakiego efektu oczekujesz, to na pewno się coś poradzi.

Opublikowano

Faktycznie masz racje, tak wiec:

1. W pokrywie sa dwa miejsca na świetlówki

2. Mam 3 gatunki roślin: Vallisneria gigantea 3szt, Hygrophila corymbosa 1szt, Anubias lancealata 1szt

Podstawowe kryterium to barwa ryb, ponieważ ryby już prawie dorosły zaczynają sie wybarwiać, przy obecnych świetlówkach nie ma tego efektu :( W dalszej kolejności to świetlówka która sprzyjała by rośliną oraz rozwój glonów :)