Skocz do zawartości

Czy wszystko OK? Parametry wody po 1 tyg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zaczynam przygodę z Malawi i mam kilka takich pytań...może trochę panikuje ale... :)

19.01 - zalałem akwarium standart 112 l. Planowana obsada 2+6 Saulosi do ewentualnej redukcji. Filtr wew Aquaszut 750 Biolog Tetra EX600 zasypana: 2x ceramika 1x biobale

20. 01 - Parametry PH = 7,5 GH = 19 n KH = 17 n NO3 = 0 NO2 = 0

Wrzuciłem pół kostki wodzienia (myślałem że opadnie ale się rozleciał i pływał po całym akwa) i leje cały czas Nitrivec

26.01 - Parametry PH = 7,5 GH = 20 n KH = 15 n NO3 = 40 NO2 = 0,7

Czyli co wygląda że cykl ruszył?

Na piaskowcach, głównie w zagłębieniach mam trochę mchu (kamienie z ogrodu) możliwe że to on "robi" za pożywkę?

Lać Nitrivec i się nie przejmować?

Aha po kilku dniach (3-4) zauważyłem na jednym z piaskowcu jakby trochę cementu (jakoś to przeoczyłem) kamień wyciągnąłem cement zeszlifowałem - mam Tetre AquaSafe wg Was wlać? (wodę mam studzienną) mimo że akwa jakby ruszyło?

i jeszcze jedno.. za kilka dni będę miał 20 świderków z allegro... wrzucić je do akwarium czy poczekać aż NO2 uda mi się jakoś obniżyć? Nie polecą mi za bardzo w górę parametry?

Wiem że głupim pytaniom STOP...ale bądźcie wyrozumiali :)

Pozdrawiam

Opublikowano

jak to STOP glupim pytaniom :wink: kto tak powiedzial :mrgreen:

wszystko na dobrej drodze, lej nitrivec zgodnie z instrukcja i daj sobie spokoj na tydzien z robieniem testow.

a to ty tych kamieni z ogrodu nie wyczysciles, nie sparzyles czy cuz takiego :?: rozne paskudztwo moze w tym siedziec :roll:

swiderki wrzuc do akwa, ich nie jest w stanie chyba nic zabic, sa niezniszczalne :lol:

Opublikowano

Czekaj spokojnie. Jeszcze ze 2-3 tygodnie nie pelna stabilizacje zbiornika(przeciez to nie tylko cykl azotowy ;)).

Lej Nitrivec , tego AquaSafe'a tez mozesz wlac.

Swidry wpuszczaj, nie wplyna znaczaca na parametry wody.

Opublikowano

do dojrzałości akwarium jeszcze daleka droga - najważniejsze że idziesz w dobrym kierunku, zastanawia mnie właśnie tylko to że masz wysokie NO2, pomimo braku życia w akwarium, rzeczywiście pewnie mchy itp z kamieni dały o sobie znać, ja jednak byłbym bardziej ostrożny z wkładaniem tak nieprzygotowanych kamieni do akwarium, nie mówię że kamienie trzeba jakoś rygorystycznie czyścić da "białości" ale wrzucenie ich tak jak stoją raczej nie powinno być praktykowane.

Opublikowano

Dziękuje bardzo za szybkie odpowiedzi :)

Testy robię codziennie :) Chyba u każdego początkującego jest taka jakaś niecierpliwość...

slawekosw

a to ty tych kamieni z ogrodu nie wyczysciles, nie sparzyles czy cuz takiego

yaro

zastanawia mnie właśnie tylko to że masz wysokie NO2, pomimo braku życia w akwarium, rzeczywiście pewnie mchy itp z kamieni dały o sobie znać

Kamienie wyczyściłem szczotką, polewając gorącą wodą z prysznica, jednak w zagłębieniach pozostało trochę mchu

oto link do fotki...może coś będzie widać... (nie mam w tej chwili aparatu i nie zrobię lepszych)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 35517.html

Czyli Co? Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość :?: :wink:

Opublikowano

swiderki wrzuc do akwa, ich nie jest w stanie chyba nic zabic, sa niezniszczalne :lol:

No ja nie wiem czy takie niezniszczalne...

... miałem problemy z NO2 i NO3 i zrobiłem rybciom trochę postu....

... same muszelki zostały :-(

Opublikowano

shinuk

schowaj jeszcze ten termometr i bardziej ukryj sprzęt

No jasne że pochowam... Jeszcze oświetlenie i kosmetyka..Na razie wystartowałem...więc to taka wersja BETA :lol:

kunta

... miałem problemy z NO2 i NO3 i zrobiłem rybciom trochę postu....

... same muszelki zostały

Nim rybki będą to jeszcze trochę wody w filtrach upłynie :D No i wpuszczę maluchy...