Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!!!Jestem w trakcie zakładania mojego pierwszego małego malawi:)!!!Jako dekoracje wybrałem sobie piaskowiec.

Wyżej wymieniony piaskowiec podkradłem bratu:) (został mu po skalniaku z ogrodu).Piaskowiec ten leżał dosyć długo na powietrzu po chmurką i jako, że zaszedł trochę brudem to wymyłem go bardzo dokładnie carcherem. Jednak po włożeniu do akwa i zasypaniu piachem zacząłem się zastanawiać czy przed włożeniem nie powinienem kamyków również wygotować, wyparzyć??Możliwe jest żeby zaległy się na nim jakieś nie porządne bakterie,które w przyszłości mogą mieć zły wpływ na życie w akwa ???proszę o pomoc

Posted

Nie gotuj tych kamieni wystarczy jak zdrowo je polejesz wrzątkiem. Najprosciej do wanny zalej goraca woda i zostaw na 15 minut, to starczy

Posted

kurde nie chciałem burzyć tego co już utworzyłem z tych kamyczków ale jak mus to mus:/

Posted

Ja swoich tez nie parzylem tylko pod goraca woda z kranu szczoteczka wyszorowalem i po sprawie, w akwa nic sie nie dzieje

Posted

ja swoich tez nie gotowalem a wyciagalem je z Warty. Splukalem tylko gorącą wodą i wio.

Swoja droga ryby w jeziorze raczej nie maja kontroli sanepidoskich, jezeli chodzi o czystosc kamieni

Posted

bezsenny: tyle że Ty akurat powinieneś był wyparzyć kamole. Kamień z pola jest tylko brudny - wystarczy go wymyć. Kamień wyciągnięty z wody w której żyją ryby może być powodem zawleczenia do akwarium chorób i pasożytów.