Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Niestety potrzebuję wsparcia doświadczonych kolegów i dlatego proszę o porady dotyczące obsady zbiornika 305x132x95H.

Może za wczesnie pytam, ale trzeba mieć czas na sprowadzenie ryb.

Założenia:

- akwarium dekoracyjne,

- podstawa to Mbuna, 3-5 gatunków,

- zbiornik możliwie najwierniej odtwarzający biotop, najprawdopodobniej jednak nie dam rady zrobić cudownego habitatu dla wybranej zatoki.

Dlatego idąc wybitnie po linii najmniejszego oporu, kierując się wysublimowanym smakiem i osobistymi preferencjami, zostawiajac za sobą opinie dotyczące wymagań poszczególnych gatunków i po cichu licząc na nieprzewidywalność przyrody :mrgreen::wink: stawiam na:

- P.flavus,

- P.msobo magunga,

- P.demasoni.

W drugiej linii czekają:

- P.elongatus mpanga

- P.saulosi

- M.johannii

Proszę traktować mój post poważnie. :D

dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

Sabotage, ale przyznaj szczerze, że ławica 40-tu demasoni będzie "zamiatać widownię" :P

zdecydowanie opowiadam się za pierwszą propozycją...

choć sam do tego zbiornika wpuśliłbym zedydowanie inne ryby :wink:

Opublikowano

Każdy chwali co ma ale zastanów się nad perspicaxami. Mam je krótko ale rybki są strasznie terytorialne i agresywne. Już widzę ze 240l zaczyna sie dla nich kurczyć choć same w sobie są male.

Różnią się strasznie zachowaniami ryb które wcześniej miałem i obserwowałem. Zdecydowanie (oczywiscie IMO ) jeden z najciekawszych mbunaków jakie przyszło mi obserwować.

Oczywiście dołożył bym je do 1 grupy;)

Opublikowano
Mam je krótko ale rybki są strasznie terytorialne i agresywne. Już widzę ze 240l zaczyna sie dla nich kurczyć choć same w sobie są male.

Przyznaj, że po to je kupiłeś, żeby zmienić akwa na większe :wink:

Ja też bym dał co innego, tylko... sam nie wiem teraz co. Natomiast z dwóch Twoich propozycji zdecydowanie lepsza jest pierwsza.

Opublikowano

Dzięki Panowie, ale druga "lista" to potencjalne gatunki na uzupełnienie pierwszej. Proszę nie traktować ich jako zestawienia na odrebną obsadę.

Opublikowano

nie chciałbyś żadnych kulfonów, tak żeby jakaś większa ryba śmigała między małymi?

Moja propozycja: msobo 20, demasoni 20 , acei 15, jakieś kulfony 10. No i może 2+3 fryeri, żebyś za 2 lata z 70 nie miał 140 ryb :) Nie wiem, czy ilościowo to jest ok, bo rzucam liczby ryb zupełnie od czapy ;)

Ale wybór rzeczywiście nie jest łatwy, bo odłowienie "nietrafionego" gatunku może być "kłopotliwe" ;)

Opublikowano

Rzeczywiscie obsada to bajka dla właściciela - ale jeżeli już o tym piszemy również uważam że pomieszanie ryb dużych i małych będzie ciekawsze niż wsadzenie samej drobnicy.

Ja jednak jeżeli miała by to być mbuna poszedł bym bardziej w stronę mięsożerców niż roślinożerców.

Wszystkozerne ryby zjedzą wszystko a do obsady dodał bym właśnie jakiegoś reduktora obsady, jeżeli nie miała by to być mbuna to dał bym m. chipokae, jakąś ławicę mniejszych ryb np. saulosi ale znalazły by się również i większe ryby - np acei a może nawet coś z petrotilapii.