Skocz do zawartości

wysokie no3 nie wiem czemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w sumie racja... teraz dopiero odświeżyłem sobie wątek... faktycznie trochę dużo...

ja bym przez 4 dni nie nakarmił a po 7 zrobił podmianę i sytuacja się ustabilizuje

rybom nic nie będize

EDIT

a potem karm zdecydowanie mniej i powinieneś utrzymać no3 <25 przed i po podmianie

Opublikowano

Witaj Lexo

A ja uspokajam Cię, że to NO3 wcale nie jest aż tak tragiczne. Podwyższona wartość do 50mg/l to efekt super działającego filtru. Zdecydowanie zmniejsz karmienie i koniecznie zmień pokarm. Owe drgawki mogą być skutkiem nadmiaru/niedoboru którejś z witamin, co wynika z rodzaju pokarmu. Ja osobiście z racji swojego doświadczenia radzę Ci teraz karmić 2 razy dziennie (rano i wieczorem) płatkami. Możesz zacząć np. od Spiruliny Tropicala. Granulatu na razie nie wrzucaj. Będziesz go wrzucał potem, jak ryby będą "zabijać się o szybę" za pokarmem, po wstępnym namoczeniu (chyba, że pisze inaczej na ulotce). Przed karmieniem przegłodź lekko ryby - poczekaj, aż same podpłyną (czasem 1-2 dni trzeba poczekać, nic im nie będzie) i wtedy wrzucaj pokarm na razie palcami, wsypując najpierw jedną porcję i obserwując, jak ryby to konsumują. Jeśli zniknie szybko, dosyp drugą, potem trzecią i koniec. Góra minutę-dwie. No i przede wszystkim CIERPLIWOŚCI. Taki stan może potrwać i 3 tygodnie. Ale skutek będzie super. NO3 spadnie samo. Poziom 25mg/l jest encyklopedyczny. Jak jest nawet 35-40 mg/l to nie ma powodu do paniki.

Nie szalej za podmiankami co 3 dni w takich ilościach, bo spowodujesz załamanie. Podmianki 20% co tydzień w zupełności wystarczą. Grunt, to zlikwidować przyczynę, a nie skutek.

Co do Red-Red, tak się składa, że mam ładne stadko od początku. Te rybki są absolutnie żarłoczne, zwłaszcza samce. Ale dla ich zdrowia trzeba im utrzymać raczej smukłą sylwetkę. Z resztą większość pyśków tak powinna wyglądać. Dlatego rybki, które masz, powinny często podpływać za pokarmem. Absolutnie nie powinny być grube. Tak jest w naturze.

Opublikowano

dzieki za pomoc,

tez podejrzewam jakis pokarm,

mniej karmie, ryby wariują jak podejde pod akwa, wszystkie sa przy samej gorze, kiedys caly czas plywaly przy dnie.

dzisiaj zrobilem podmiane, po 7 dniach, 1./3 wody. wynik tetra kropelkowa około 15-20 no3 na moje oko.

niestety sporadyczne drgawki są, nie jestem w stanie stwiedzic ktory to pokarm.

Ryby proboja tak jakby sie otrząsnąc, ocierają sie sporadycznie( to mnie akurat nie niepokoi, tylko to otrzasanie. Czasem jakby proboja pyskiem uderzyc o dno, zeby zrzucic z siebie cos, po czym juz normlanie plywają). chorobe wykluczam, caly czas radosnie plywają, sa glodne. i te drgawki obserwuje prawie od zawsze.

karmie 2 razy dziennie. w kazdy dzien dostają jeden i ten sam pokarm. glodowki im nie robię.

pn sera graunugreen (granulat)

wt. malawi tropical

sr, spirulina super forte 36 tropical

czw. hikari gold baby (granulat)

piatek rano mrozonka cyklop , wieczorem mrozonka artemia

sobota hikari excel mini (granulat)

niedziela d-allio tropical

granulat oczywiscie namaczam co najmniej 15 minut.

moze ktos ma pomysl ktory pokarm moze im szkodzic.

a mzoe istnieją jakies pasozyty, ktore bylby niewidoczne golym okiem, i ryby moga je miec 4 miesiace i wygladac normalnie?

Opublikowano

Ciężko wyczuć, ale stawiam na mrożonki. Nigdy tak do końca nie będziesz pewien co się z nimi działo na drodze producent - akwarium. Ja wyrzuciłem kiedyś prawie całą "tabliczkę" artemi, bo stwierdziłem, że po jej podawaniu niektóre ryby były jakieś dziwne. Ocieranie, ciągnące odchody itp.