Skocz do zawartości

wysokie no3 nie wiem czemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego ja jednak myśle że coś jest nie tak z tą odstaną wodą.

Weź zmierz parametry w beczce.

Druga sprawa IMO nie potrzeba tak długo wody trzymać. Większość z nas z kranu leje, patrząc wcześniej czy biała nie leci.

Opublikowano

no niestety lub stety, dzisiaj zmierzylem wode w beczce po 24 h i jest około 0 no3.

hm, ale przyszedł mi przed chwilą inny pomysl.

pierwszy raz zauzyelm ze w wodze pływała jakby kawałek białego tynku z sciany, przyjrzalem sie i zobaczylem ze to ze swietlowki odpad biały osad w kształcie dosc sporego kawałka. swietlowek nigdy nie czyscyilem. moze przez ten osad jakies zwiazki chemiczne sie tworza i przez to mam wysokie no3 w akwa?

Opublikowano

18 stycznia miałeś NO3=50, podmieniłeś 1/3 wody, więc zakładam, że NO3 mogło spaść do poziomu 35 jednostek. Tydzień później piszesz, że masz znów ok. 50 jednostek - jak dla mnie to nie ma tutaj żadnej magii. To zwykła matematyka. I znów wymieniłeś 1/3 wody, za tydzien pewnie bedzie ze 45.

Moim zdaniem powinieneś podmieniać pod 1/3 ale co 3-4 dni, aż zbijesz NO3 do akceptowalnego poziomu.

Pamiętaj tylko, że 3x podmiana po 1/3 nie wyczyści Ci zbiornika do zera :wink:

Trochę matematyki teoretycznej ( nie biorę pod uwagę przyrostu zanieczyszczeń przez ryby w trakcie wyliczeń)

Start: 50 jednostek

podmiana 1/3: 50 - 1/3*50 = 33

podmiana 1/3: 33 - 1/3*33 = 22

podmiana 1/3: 22 - 1/3*22 = 14,6

podmiana 1/3: 14,6 - 1/3*14,6 = 9,7

podmiana 1/3: 9,7 - 1/3*9,7 = 6,4

podmiana 1/3: 6,4 - 1/3*6,4 = 4,3

...

to wyliczenie zakłada, że spuszczasz z akwarium 1/3 wody jednorazowo. Jeśli spuszczasz mniejsze porcje na zasadzie: spuszczasz wiaderko, wlewasz wiaderko, spuszczasz .... to w ogóle te wyliczenia biorą w łeb, bo wtedy nie podmieniasz 1/3 wody ale o wiele mniej, bo wykonujesz de facto kilkanaście podmian ale o dajmy na to 1/10, zakładając, że masz zbiornik 100l i wiadro 10l. Tutaj obliczenia będą wyglądać mniej więcej tak:

start: 100l

podmiana: 100l -10l = 90l czyli podmienilismy 10% wody

1/10: 50j - 0,1*50j = 45j

podmiana: 100l (bo wlałeś wiaderko, więc zbiornik znów jest pełny) - 10l = 90l

1/10: 45j - 0,1*45j = 40,5j

podmiana: 100l - 10l = 90l

1/10: 40j - 0,1*40j = 36j

Czyli podmieniłeś 3 wiaderka wody w 100l akwarium, więc niby podmieniłeś 1/3. Ok, to prawda, ale stężenie wcale nie spadło o 1/3. Zauważ, że w wyższym wyliczeniu po podmianie o 1/3 mieliśmy w akwarium 33 jednostki, teraz 36.

Zapewne moje wyliczenia też nie są idealne, bo chemię miałem lata świetlne temu, ale mniej więcej powinny się zgadzać.

W świetle powyższego żadnej magii u Ciebie w akwarium nie ma. Nie szukaj na siłę czynnika, który nie wystąpił :wink:

Opublikowano

jedyny czytający ze zrozumieniem :P Sys :wink:

przestań karmić lub karm bardzo mało

zrób 2-3 podmian co 3 dni

na wodę niekoniecznie odstaną aż 30h - wystarczy tak po kilka, jeśli już musisz odstawać

i jak już doprowadzisz no3 do znośnego poziomu zacznij karmić, ale mniej niż zwykle...

...bo to NO3=50 to wzięło się albo z przekarmiania, albo nieregularnych/niezbyt częstych podmian :wink: (skoro kranówa =0)

i tutaj cudów nie ma :P

Opublikowano

viewtopic.php?f=8&t=4623&p=54372&hilit=obsada#p54372

biorąc pod uwagę powyższy wątek, wysokie no3 wypracowało ci kontrolowane przerybienie ;) nadmiarowe karmienie i spora ilość ryb to finalnie wysokie NO3 ... przy wystarczającej filtracji ... mechaniczne usuwanie wody jest skuteczne ale i męczące ... chciałeś dużo ryb to się męcz :mrgreen:

Opublikowano

ostatnia podmiane robiłem dokladnie 12 dni od poprzedniej (robie co około 2 tygodnie) . Bedac dokładnym nie wiem czy mam 50 no3 czy 60 no3, neipotrafie rozroznic odcieni czerwieni. napewno jest to wiecej niz 25 no3 (przy podmianie 1/3 wody tego samego dnia).

karmie tylko 2 razy dziennie. mała pełna łyzeczka , wiec chyba nie jest to duzo.

co do przerybienia faktycznie mam duzo ryb bo 26, ale ryby mają okolo 3 miesiace, wiec sa małe.

filtracje mam tetre ex 1200 i aquael filter turbo 1100l, wiec tu powinno byc spoko.

Opublikowano
ostatnia podmiane robiłem dokladnie 12 dni od poprzedniej (robie co około 2 tygodnie) . Bedac dokładnym nie wiem czy mam 50 no3 czy 60 no3, neipotrafie rozroznic odcieni czerwieni. napewno jest to wiecej niz 25 no3 (przy podmianie 1/3 wody tego samego dnia).

karmie tylko 2 razy dziennie. mała pełna łyzeczka , wiec chyba nie jest to duzo.

co do przerybienia faktycznie mam duzo ryb bo 26, ale ryby mają okolo 3 miesiace, wiec sa małe.

filtracje mam tetre ex 1200 i aquael filter turbo 1100l, wiec tu powinno byc spoko.

filtrację masz spoko, bo jak widać po wysokim no3 działa zdecydowanie świetnie...

26 ryb, ale w jakim akwa, bo tego chyba nadal nie wiemy... przynajmniej ja nie wiem

zdefiniuj "mała pełna łyżeczka", bo ja np swoje już 6 miesięczne 26 ryb karmię raz dziennie, ale na szczypty, a łyżeczka trąca "czymś za wielkim" jak dla mnie :P

zdecydowanie zaprzęgnij się do podmian co tydzień!!!!

wina leży właśnie po stronie tych podmian - za rzadko!

Opublikowano
nie wiem czy mam 50 no3 czy 60 no3, neipotrafie rozroznic odcieni czerwieni. napewno jest to wiecej niz 25 no3 (przy podmianie 1/3 wody tego samego dnia)

Wszystko się zgadza z moimi wyliczeniami. Powyżej 25, a mnie z wyliczeń wyszło 33.

Tak jak pisałem ja i reszta chłopaków - częstsze podmiany i mniejsze porcje pozwolą Ci wrócić po 4-5 podmianach do NO3 w okolicach 10 jednostek.

Tylko nie staraj się podmienić więcej niż 1/3 i częściej niż co 3-4 dni, bo może się to zakończyć niechcianym restartem.

Opublikowano

Prawdopodobnie przyczyna jest zdechły saulosi. Od paru tygodni nie liczyłem ryb. dzisiaj liczyłem i jednej mi brakowało. A ze musiałem zlikwidowac jeden gatunek socolofi , bo mialem za duzo, wyjałem wszystko za akwa, wszystkie kamienie. i nie ma saulosi. Nie wiem jak to sie stało, ze zgineła i nie moge jej znalezc.

Piachu całego nie rozwalałem, bo mam tam kilka kulek glinianych do roslin. moze zrobiłem bład. Kiedys zginela mi jedna ryba, ale szczatki jej znalazłem, tego saulosi nie moge i nie mam pojecia co sie stało.

co radzicie, grzebac cały piach? nie przejmowac się nawozem do roslin i ewenualnymi strefami beztlenowymi? czy tego 3 msc -cznego saulsi jakos cykl azotowy przerobi?

dzieki za pomoc.