Skocz do zawartości

wysokie no3 nie wiem czemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Zauwazylem ze ryby troche sa nieswoje, zmierzylem wode.

nh3=0, no2=0, no3=50 , zrobilem duzą podmiane około 1/3 calego akwa.

Niestety no3 spadlo tylko do poziomu okolo 25 . i nie wiem co jest grane / pare roslin mam. woda w kranie wynosi w okolicach 0.

ryby widze dalej sa jakby nie swoje.

moze kubel zasyfiony, ale mam prefiltr, a kubel dziala okolo 2 msc od ostatniego czyszczenia. wiec nie wiem o co chodzi. co ciekawe nie wiem czy to przypadek ale po podmianie okolo 1/3 wody, znikły mi praktycznie okrzemki, wapienie mam teraz prawie białe. w malych miejscach pojawily sie zielone plamki pewnei zielenice.

co robic? duza podmiane wody zrobilem ze 4 dni temu, wiec nie chce znowu podmieniac zeby niezdestabilizowac akwa.

Jedyna rzecz ktora mi przychodzi do glowy do kulki gliniane jbl, kiedys je wsadzilem w piasek, ostatnio piasek w paru miejscach przesuwalem i czesc znich poleciala w wode, moze to jest przyczyna. ale na pudełku od tych kulek jest przekreslone no3, wiec chyba nie powinno to byc powodem.

wode mam jak zawsze krystalicznie czysta.

jakies rady?

Opublikowano

nh3=0, no2=0, no3=50 , zrobilem duzą podmiane około 1/3 calego akwa.

Niestety no3 spadlo tylko do poziomu okolo 25

To aż dziwne, bo powinno spaść o 1/3 w dół, a Tobie spadło aż o 1/2.

Poczekaj trochę ( pare dni ) i zrób kolejną podmianę. A na przyszłość częściej kontroluj parametry wody.

Opublikowano

w piasku mogłeś mieć strefy beztlenowe - poruszając piaskiem może z piachu uwolniło się zbyt wiele tego syfu i pomimo tego że to nie NO2 to mogło by mieć to żły wpływ na samopoczucie ryb

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

nie wiem kurna co jest,

wymieniłem dzisiaj 1/3 całosci wody . tetra kropelkowa wskazuje mi około 50 no3 w ten sam dzien.

zglupiałem, woda odstana około 30 godzin.

miesiac temu wpuscilem okolo 10 swiderkow, populacja sie nie rozmnożyła jakos bo widuje dziennie tylko1 swiderka.

nie wiem, pompuje wode odstanę z beczki pompą wody hailea, to jest chyba chinska firma, moze jakies substancje tam są chemiczne :/

moze cos tez z tetrą jest nie tak, bo kupiłem ja na allegro, importowaną z uk, ale nie ma tam zadnego terminu przydatnosci. Ale mierzac ta tetrą wode z kranu wskazuje 0 no3, wiec chyba jest dobra. sam nie wiem co robić.

kup mało widać na piachu, ale mam bardzo duzo kamieni, wiec moze sa ukryte pod nimi :/

Opublikowano

nie wiem nie mierzyłem, mierzyłem tylko w kranie. ale napewno jest dobra, bo beczka jest nowiutka ze sklepu ogrodniczego, a nie używana.

dodam że rośnie u mnie 5 rośln