Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Właśnie zakładam kotnik dla moich saulosi ciężarnych . Wiem że nie jest za duży ale rybki długo nie będą w nim siedziały bo znalazłem zbyt na nie.

Teraz myślę jaką filtrację im dać

np:

http://www.allegro.pl/item519601006_ehe ... _2008.html

Lub

http://www.allegro.pl/item523891404_fil ... 0l_fa.html

I ładnie w nim schować grzałkę.

Co sądzicie o nich?? Może coś innego jeszcze polecicie ???

Pozdrawiam

Opublikowano
glowica + duza gabka

A po co? to tylko kotnik, dorosła samica będzie tam dość krótko,a małe szczyle nie nabrudzą tak mocno, żebyś musiał wkładać tam pompę... z dużą gąbką :wink: Ja bym wziął mały filterek wew o jak najmniejszym poborze prądu. Oba, które podałeś, nie są złe.

Opublikowano

E no lepiej gąbke włożyć jednak. Małe akwa... strasznie szybko zmieniają sie tam parametry. Nigdy nie zaszkodzi. Taką gąbke czyść rzadko ale czesto podmieniaj wode, nawet raz na dwa dni.

Opublikowano

Czester, ale nie DUŻĄ gąbkę, bo kotnmik będzie 20 litrowy. Ja zawsze byłem zwolennikiem pomp i gąbek, ale do kotnika takiego małego dałbym filterek. Osobićie mam pompę z gąbką w kotniku, ale w 72 litrach, w których zawsze coś pływa.

Opublikowano

Jeśli duża, to rozumiem to jako "większa od tej włożonej do wew". A moim zdaniem w takim kotniku filtr i wszystko inne powinno zabierać jak najmniej miejsca. Jak bym miał kotnik 300 litrów to bym władował pompę z gąbką Atmana nawet w rozm 5 :mrgreen: Ale w takiej kałuży... Szkoda miejsca na gąbki...

Opublikowano

Ja mam kotnik 35 litrow a w nim tylko filtr hailea bt niby jest nanim napisane 380litrow/h ale nie sadze zeby tyle bylo. a jako media filtracyjne gabka. daje spoko rade. Male nie brudza tak naprawde ten filtr zbiera resztki pokarmu.

Opublikowano

ja w kotniku 40 litrowym miałem tylko mocny filtr z paskiem waty. Podmiana 50% co drugi dzień. Tylko to był typowy kotnik do odchowu młodych więc w wodzie zawsze pływał pokarm.

Do takiego kotnika dla samicy wsadziłbym najmniejszego atmana z deszczownią i gąbkę (taką jaka jest w SM za piątaka -nota bene bardzo fajna gąbka, lepsza od atmanowskich niebiskich)

Opublikowano

a ja powiem, że do takiego kwa zaproponował bym kaskadę :) nie zajmuje miejsca w akwa, a przyzwoicie spełni rolę i biologa i mchanika :P

oczywiście mówię tylko o kotniku w granicach 20-40 l.