Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co zrobić żeby kulki Hikari opadały na dno?

Bo wrzucam kulki a one pływają po powierzchni i ryby nimi się nawet nie interesują.

Zalegają wtedy i nie wiadomo co z tym zrobić.

Wczoraj zamoczyłem na całą noc, rano wlałem i... na rybach żadnego wrażenia to nie zrobiło. Zupełnie jakby go nie widziały!

Może stracił smak/zapach po nocy w wodzie?

Opublikowano

Są pokarmy pływające, które za zadanie mają... nie tonąć :wink: Ryby muszą się przyzwyczaić, moje też nie przepadają za pływającymi pokarmami. Zwłaszcza Dainichi :twisted: podaję im na sztuki, wtedy jakoś zjadają :wink:

Opublikowano

Jak to przygłodzić :-(

Ledwie trzy dni rybki w domu i już je głodówą brać (startówki)

Co one sobie pomyślą o mnie i o przysłowiowej Polskiej gościnności (rybki rodowite brytyjki)

Tak na poważnie to na razie porozgniatam trochę i trochę zostawię niech popływa (przed następnym karmieniem wyłowię jak jeszcze nie zatrybią po co to).

Może z czasem zakumają o co chodzi.

Opublikowano

Jak masz 3 dniowe rybki to czego Ty sie spodziewasz karm caly czas tak samo a one przywykna do takiego sposobu podawania pokarmu, widac do tej pory byly karmione tonacym pokarmem. Ale 3 dniowe rybki jeszcze sie nie zaklimatyzowaly i na bank sa zdezorientowane i przestraszone. Po 2 tygodniach na pewno beda przy powierzchni jak bedziesz z zarciem podchodzil do akwa. U mnie to jak przychodzi pora karmienia to juz same rybki sie dopominaja plywajac przy powierzchni. wiec to tylko kwestja przyzwyczajenia.

Opublikowano

Z tymi dwoma tygodniami różnie bywa... ja na początku więcej dnia spędzałem z łapami w akwarium niż poza i byłem zdziwiony... co one takie płochliwe :)

Teraz jest śmiesznie jak ktoś mnie odwiedzi. Podchodzi do akwa a rybki dzida za skałki. Ja podchodzę a one w 3 sekundy wszystkie przy lustrze wody.. Znajomi nie mogą uwierzyć "to one Cie poznają, WOW"...

Opublikowano

Hehe. U mnie na początku maingano nawet tonącego za bardzo nie tykały tylko to co im pod nos podpłynęło, a teraz wystarczy rękom machnąć koło akwarium czy cokolwiek, a gromadka saulosków i mangano przy szybie. Nawet jak kot na biurku obok siądzie to do niego płyną :D