Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak pisałem miałem zamówione akwa 160 l o wymiarach 100x40x40. W sypialni udało mi się jednak znależć inne miejsce, w które będę mógł wsadzić nieco dłuższe akwa, ale niestety o 5 cm węższe. Zmieniłem więc zamówienie na akwa o nieco niestandardowych wymiarach 120x35x40. Róznica w litrażu jest niewielka bo tylko 8 litrów, ale na długości aż 20 cm! A podobno dla pyszczaków najbardziej liczy się długość zbiornika?

Opublikowano

Mi się osobiście ten pomysł nie podoba i ja zostałbym przy poprzednich wymiarach. Wydaje mi się, że 40cm to min na szerokość dla pyszczaków (mówię o dorosłych min.10cm rybach). Ja również zmieniałem akwa 100x40x40 160l na inne i wybrałem 100x50 szer x40h. Wolałem mieć krótsze akwa, ale z miejscem do nawracania.

P.S. Zaraz się posypią głosy, że jak zwykle przesadzam :mrgreen: i że dałbym do 450l jeden gatunek. :wink:

Opublikowano

Sision: Jak zwykle przesadzasz, najchętniej byś wsadził jeden gatunek w 450l...

:mrgreen:

podzielam zdanie Sisiona, 35cm to troszkę mało - tragedii nie ma, rybom nie bedzie jakoś super gorzej ale wizualnie zbiornik może nie trzymać proporcji.

Opublikowano

mutra i sision przesadzacie.. jak zwykle...bla bla bla :roll:

kurde nie wiem dlaczego moje akwa po odliczeniu tla z CR tez ma od 33 do 35 cm ... i ryby zyja, mnoza sie itd.

majac do wyboru dwa baniaki jakie ma autor postu wybralbym ten 120 cm :D

ale to tylko moje zdanie i za chwile sabotage napisze ze wymyslam :mrgreen:

Opublikowano

po odliczeniu tla a jak do takiego akwa o szer 35cm wstawisz tlo to od razu 5-8cm bedzie mniej a wtedy juz zostanie mniej niz 30cm szerokosci :]

Opublikowano
po odliczeniu tla a jak do takiego akwa o szer 35cm wstawisz tlo to od razu 5-8cm bedzie mniej a wtedy juz zostanie mniej niz 30cm szerokosci :]

a kto powiedzial ze musisz robic z CR :wink:

mozna dac folie, pcv, lupek przyklejony na plexi - ww tla sa bardzo cienkie.

niestety idac na ustepstwo w szer.35cm musimy sobie zdac sprawe ze jest to totalne minimum jakie musimy zagwarantowac, i nie ma mowy o tle ktore zajmuje sporo szerokosci w naszym baniaku.

pozdrawiam :D

Opublikowano
mutra i sision przesadzacie.. jak zwykle...bla bla bla :roll:

kurde nie wiem dlaczego moje akwa po odliczeniu tla z CR tez ma od 33 do 35 cm ... i ryby zyja, mnoza sie itd.

Jako osoba, którego od dłuższego czasu jest w klubie i siedzie w "malawi" nie powinieneś się sugerować tym, że ryby się rozmnażają, a tym bardziej, że żyją :wink: