Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja tez jestem zwolennikiem włożenia na poczatek wiekszej ilosci a jak dorosna to redukowac niz na odwrót. ja jestem w trakcie zakładania akwa 160L 100/40/40 i do niego od 3 dni u dziewczyny w kotniku pływa młode statko saulosi ponad 20szt a nawet bardziej pod 30 trudno zliczyc :wink:

Opublikowano
Ryby ciężko rozpoznać i dlatego uzupełnianie obsady to bardzo długa droga IMHO
ja harem red-red 1/4 składałem 6 miesięcy mimo że to popularna ryba i łatwo rozpoznać płeć
Opublikowano

Bo próbujesz się skupić na cechach fizycznych a one w takim stadzie są na prawdę słabo widoczne. Musisz obserwować zachowanie ryb w czasie tarła i wtedy gdybyś chciał eliminować nadmiarowe samce. Chyba ze masz na nie iejsce i nie widzisz potrzeby ich eliminowania. My z kolegą w ciągu roku zredukowaliśmy z 12 szt na 1 na 3. W trzech fazach eliminując ryby. Przeżyło 10 szt i z nich odrzucaliśmy samce. W ciągu roku ryby powinny się już intensywnie trzeć.

Opublikowano

Hari masz racje. samiczka ktora nosi obecnie jest tak intensywnie wybarwiona, ze przypomina dominujacego samca :roll:

eliminacja w moim baniaku jest naprawde bardzo trudna - ryby wplywaja do jaskin jakie zrobilem im w tle z CR, dodatkowo podnioslo sie ono troszke robiac idealna kryjowke przed siatka :mrgreen: wiec musialbym wyjac tlo, i zostawic je na kilka tygodni aby sie zaczely trzec intensywnie i wtedy odlawiac, nie pozostawiajac mozliwosci ucieczki do jaskin.

ale prawdopodobnie jak sie zona zgodzi to w miesiac powstanie baniak 375/450l - zastanawiam sie czy warto inwestowac w wysokosc :|

Opublikowano
zastanawiam sie czy warto inwestowac w wysokosc :|

warto

po pierwsze że fajniej po drugie że fajniej po trzecie że też fajniej i jeszcze łatwiej o stabilność parametrów