Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio przyszedl rachunek;) byl duuuuzo wiekszy niz normalnie.

Zastanawiam sie ile moje akwaria moga zuzywac pradu, idzie to jakos policzyc?

Moze znaczny wplyw ma to,ze w domu temperatura spadla nieco (centralne ogrzewanie sie tak nei wyrabia) no i akwaria sie musza bardziej dogrzewac przez grzalki.

Akwaria mam 200 litrow, 100 litrow i 30 litrow.

Dwa filtry kubelkowe, trzy filtry wewnetrzne, trzy grzalki (200,100 i 50v)

Oswietlenie 2x30, 2x15, zarowka 60.

FIltry wiadomo chodza caly dzien, wiem ile wat kazdy ma. Jest jakis kalkulatorek moze w necie?;)

Opublikowano

Możesz napisać, ile dokładnie płacisz za miesiąc teraz? bo weź pod uwagę, że były podwyżki prądu i większość z nam ma więcej do zapłaty :wink:

Opublikowano

Łoż Ty, 200 zeta? to co Ty tam robisz? ja z 3 akwariami w domu płaciłem 95zł, teraz mam 160... Ale to na podstawie wyliczeń zużycia przez poprzednich lokatorów. Ja liczyłem, że moje akwa 400l zużywa coś ok 30-35zł miesięcznie, tyle że ja mam same Atmany, a one biorą więcej prądu od konkurencji.

Aha - sam skok kwoty do zapłaty łączyłbym ze wzrostem cen energii.

Opublikowano

sison, ale te 270 zl to na 2 m-c jest.

No bo nie chcesz mi chyba napisac,ze zuzywasz 100zl pradu na 2m-c;) :D

Niestety parlke, lodowke itp. podobne urzadenia nie mam najnowszej klasy i ciagna prad normalnie.

Swiatlo jak swiatlo, mam energooszczedne zarowki xD

Opublikowano

Aaaa, no właśnie mi nie pasowało :mrgreen: To jeśli masz taki przysrot na dwa miesiące, to jestem na 99% pewien, że to tylko ta podwyżka cen energii, a nie Twoj zużycie prądu.

Opublikowano

Na necie są różne kalkulatory :)

Ja używałem tego co jest na stronie www.malawi.pl ale teraz jakoś ten kalkulator nie chce działać =/ googlując znalazłem jednak taki: http://www.vattenfall.pl/kalkulatorenergii/

Wg. niego moje 112 akwarium w którego skład wchodzą następujące rzeczy:

Filtry: 14.7 watt /24h

Światło: 36watt /10h

Grzałka: 100watt /3h (nie wiem ile dokładnie działa moja grzałka tak więc to jest teoria)

Zużycie dobowe prądu wg tego kalkulatora to: 1.1kWh/doba czyli w ciągu miesiąca 33kWh. Koszt energii u mojego dostawcy to 0.3285 za 1kWh, czyli koszt działania mojego akwarium w miesiącu to ok. 11zł :)

Opublikowano

Zużycie dobowe prądu wg tego kalkulatora to: 1.1kWh/doba czyli w ciągu miesiąca 33kWh. Koszt energii u mojego dostawcy to 0.3285 za 1kWh, czyli koszt działania mojego akwarium w miesiącu to ok. 11zł :)

No nie do końca to cały koszt niestety.

Do tego dochodzi opłata przesyłowa , oraz abonament , nie wiem jak w Twoim zakładzie energetycznym , ale w Enionie koszty poza energią to bodajże 40% rachunku :(