Skocz do zawartości

Zdjęcia ryb?? Potrzebna pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Darek a robisz na automacie?

czy ustawieniach manualnych?

Robię zdjęcia na AV lub Całkowity Manual

Jeśli chodzi Ci o taki efekt jak na zdjęciu poniżej. To zaraz to opisze, czym robie i jak.

sprzęt

- Canon 50d

- obiektyw Canon 18-200

- lamppa Spedlite 580 EX

- Kabel Shoe-cord

Aparat ustawiony na preselekcje czasu, pomiar światła punktowy, czas ok 1/160 s. ISO 200 w zupełności wystarcza.

Nie wyobrażam sobie robienia zdjęć ryb (nie akwarium jako całość) ze statywem !

Lampa na kablu oświetla rybe od góry (otwieram pół pokrywy i oświetlam rybe). Pomiar punktowy pozwoli na to aby aparat "widział" przedewszystkim jasno oświetloną rybe a "nie widział" tła. Wtedy będziesz miał mniej wiecej efekt jaki widać na zdjęciu. Jeśli aparat ma możliwość robienia zdjęć w formacie RAW to też polecam. Na tych zdjęciach ryby są naprawde w wodzie ;-) nie są wycinane i wstawiane na ciemne tło jak to nie raz ludzie robili w galerii i o co mnie obwiniali że tak robie bo to nie możliwe aby uzyskać tak czarne tło bez ingerencji programu. Nie powiem wymaga to troche wprawy i posiedzenia z aparatem przed akwarium. Powodzenia z własnymi próbami.

Dzięki bardzo za Odp na forum jak i na gg Próbuje ile się da . Ale jednak nie zawsze moje obiekty chcą pozować hihihi

Opublikowano

Po kolejnych setkach zdjęć wybrałem chyba najładniejsze które mi wyszły . Co sądzicie ??

A moje drugie pytanie czy możecie mi powiedzieć co jest tej żółtej rybie ??? Bo te kolorki jakieś takie ma dziwne i do tego jeszcze jakąś taką brodę ma dziwną.

Pozdrawiam

post-7538-14695711868841_thumb.jpg

post-7538-14695711869349_thumb.jpg

Opublikowano

A ona czasami nie nosi młodych w pysku, nie miały tarła twoje ryby ? Zdjęcia o niebo lepsze od tych pierwszych.