Skocz do zawartości

Zdjęcia ryb?? Potrzebna pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Chciałbym pokazać wam fotki jakie mi wyszły robiąc je Canonem SX100 .

Proszę o szczerą odpowiedź czy to dobre zdjęcie czy nie itp.

A jeszcze pytanko jak robicie fotki i rybę macie ostrą a reszta czarna to robicie to w jakimś programie ?? czy jakieś specjalne ustawienia aparatu???

Pozdrawiam

post-7538-14695711806736_thumb.jpg

post-7538-14695711807195_thumb.jpg

Opublikowano

No niestety zdjęcia te są "marnej" jakości. Da się robić dobre zdjęcia bez ingerencji programów graficznych.

Opublikowano

A jak zrobić aby zdjęcia były bardziej ostre???

Jak robię fotki bez lampy to rozmazuje mi się wszystko tak jak by aparat za długo robił zdjęcie .

Opublikowano

nie wiem jak twój aparat ale mój ma możliwość utawienia trybu "łapania ostrości" czy ma celować w środek zdjęcia czy w cały kadr. Poza tym jeżeli masz opcje śledzenia twarzy to też możesz spróbować - mój bardzo ładnie ogniskuje wtedy na rybim pysku. No i ostatnia sprawa: statyw, na allegro w miare porządny statyw kupisz za 25 zeta, u mnie robienie zdjęć "z ręki" odpada - zawsze wychodzą mi poruszone a jak ustawie inny czas to wychodzą niedoświetlone albo aparat nie chce sam łapać ostrości

Opublikowano

Jeśli chodzi Ci o taki efekt jak na zdjęciu poniżej. To zaraz to opisze, czym robie i jak.

sprzęt

- Canon 50d

- obiektyw Canon 18-200

- lamppa Spedlite 580 EX

- Kabel Shoe-cord

Aparat ustawiony na preselekcje czasu, pomiar światła punktowy, czas ok 1/160 s. ISO 200 w zupełności wystarcza.

Nie wyobrażam sobie robienia zdjęć ryb (nie akwarium jako całość) ze statywem !

Lampa na kablu oświetla rybe od góry (otwieram pół pokrywy i oświetlam rybe). Pomiar punktowy pozwoli na to aby aparat "widział" przedewszystkim jasno oświetloną rybe a "nie widział" tła. Wtedy będziesz miał mniej wiecej efekt jaki widać na zdjęciu. Jeśli aparat ma możliwość robienia zdjęć w formacie RAW to też polecam. Na tych zdjęciach ryby są naprawde w wodzie ;-) nie są wycinane i wstawiane na ciemne tło jak to nie raz ludzie robili w galerii i o co mnie obwiniali że tak robie bo to nie możliwe aby uzyskać tak czarne tło bez ingerencji programu. Nie powiem wymaga to troche wprawy i posiedzenia z aparatem przed akwarium. Powodzenia z własnymi próbami.

post-6174-14695711856032_thumb.jpg

post-6174-14695711863175_thumb.jpg

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.