misiek80 Posted January 7, 2009 #1 Posted January 7, 2009 Mam mega dylemat. Akwa tylko 160 litrów, a podoba mi się wiele gatunków pyszczaków (ale to chyba każdy tak ma). Najbardziej chciałbym: 1. Pseudotropheus acei – pyszczak złotopłetwy 2. Iodotropheus sprengerae 3. Labidochromis caeruleus "yellow" 4. Pseudotropheus Saulosi Ile gatunków mogę maksymalnie hodować? Trzy, a może tylko dwa? Czy podane przeze mnie gatunki mogą być trzymane razem?
szulo Posted January 7, 2009 #2 Posted January 7, 2009 Acei dorastaja do dosc pokaźnych rozmiarów. Trzy gatunki i w tym acei to moim zdaniem troche za dużo. Ja bym dał dwa gatunki. Wybór nalezy do ciebie.
shinuk Posted January 7, 2009 #3 Posted January 7, 2009 Moim zdaniem max dwa gatunki i to spokojne w nie wielkich haremach co do Twojej obsady acei odpada za małe akwa http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klub ... _acei.html to samo z Labidochromis caeruleus "yellow" http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klub ... ellow.html i http://www.malawi.org.pl/?view3=gatunek&gat=00027
misiek80 Posted January 7, 2009 Author #4 Posted January 7, 2009 To może: Iodotropheus sprengerae + Saulosi albo Melanochromis cyaneorhabdos – maingano ?
shinuk Posted January 7, 2009 #5 Posted January 7, 2009 misiek Iodotropheus sprengerae to spokojny i ładny pyszczak który był długo moim faworytem do puki nie polecono na tym forum ryb z grupy utaka ( nonmbuna) dlatego osobięcie Ci go polecam natomias jako drugi może Pseudotropheus msobo
Patrykolo14 Posted January 7, 2009 #6 Posted January 7, 2009 Polecam saulosi w większej liczbie lub po 1+4 rdzawe i saulosi A msobo nie potrzebuje większego akwarium? Chyba 120cm to minimum jeżeli chce się do niego dokładać drugi gatunek?
shinuk Posted January 7, 2009 #7 Posted January 7, 2009 minimum 100 -120 cm przy jednym gatunku moja wina nie doczytałem może pomyśl nad jednogatunkowym
misiek80 Posted January 7, 2009 Author #8 Posted January 7, 2009 No to może rzeczywiście po kilka pysi z rdzawych i kilka z Saulosi. Wielkość mają podobną (8-10 cm), nie są zbyt agresywne i są piękne!
koteczek555 Posted January 7, 2009 #9 Posted January 7, 2009 Jeszcze dołożę propozycję (tylko nie jestem pewna czy 160l się nadaje niby powierzchnia dna ta sama co 200l) saulosi + maingano
sabotage Posted January 7, 2009 #10 Posted January 7, 2009 Jeszcze dołożę propozycję (tylko nie jestem pewna czy 160l się nadaje niby powierzchnia dna ta sama co 200l) saulosi + maingano Ja tu nie bede rozkminial czy saulosi czy co innego. Natomiast napisze, ze do takiego akwarium dalbym maksymalnie 10 rybek. Przy czym uwazam ,ze haremy powinny skadac sie z wiecej niz jednego samca, zatem ja obstawialbym jednogatunkowe. 4 samcow(jesli mialo byc byc akwa dwugatunkowe) w takim akwarium raczej nie utrzymasz.
Recommended Posts