Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam mega dylemat. Akwa tylko 160 litrów, a podoba mi się wiele gatunków pyszczaków (ale to chyba każdy tak ma). Najbardziej chciałbym:

1. Pseudotropheus acei – pyszczak złotopłetwy

2. Iodotropheus sprengerae

3. Labidochromis caeruleus "yellow"

4. Pseudotropheus Saulosi

Ile gatunków mogę maksymalnie hodować? Trzy, a może tylko dwa?

Czy podane przeze mnie gatunki mogą być trzymane razem?

Posted

Acei dorastaja do dosc pokaźnych rozmiarów. Trzy gatunki i w tym acei to moim zdaniem troche za dużo. Ja bym dał dwa gatunki. Wybór nalezy do ciebie.

Posted

misiek Iodotropheus sprengerae to spokojny i ładny pyszczak który był długo moim faworytem do puki nie polecono na tym forum ryb z grupy utaka ( nonmbuna) dlatego osobięcie Ci go polecam natomias jako drugi może Pseudotropheus msobo

Posted

No to może rzeczywiście po kilka pysi z rdzawych i kilka z Saulosi. Wielkość mają podobną (8-10 cm), nie są zbyt agresywne i są piękne!

Posted
Jeszcze dołożę propozycję (tylko nie jestem pewna czy 160l się nadaje niby powierzchnia dna ta sama co 200l) saulosi + maingano

Ja tu nie bede rozkminial czy saulosi czy co innego. Natomiast napisze, ze do takiego akwarium dalbym maksymalnie 10 rybek. Przy czym uwazam ,ze haremy powinny skadac sie z wiecej niz jednego samca, zatem ja obstawialbym jednogatunkowe. 4 samcow(jesli mialo byc byc akwa dwugatunkowe) w takim akwarium raczej nie utrzymasz.