Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Chciałbym rozpocząć rozmowę, i się czegoś dowiedzieć. A więc sprawa wygląda tak. Na początku zabawy z pyszczakami, miałem akwarium 112 l a w nim pływał małe stadko saulosi. Gdy ryby dorosły i wszystko się wyklarowało, odłowiłem samice inkubującą i przerzuciłem ją do innego zbiornika. Tam małe rybki sie pomału rozwijały. Niestety rybki dosyć szybko dorastały i pojawił się problem co z nimi dalej zrobić. Sprzedałem to stare akwarium a za takie przejściowe posłużył mi zbiornik 70L. Wiem że to nie był najlepszy pomysł ale niestety. I tak w tym 70L pływały 20 sztuk takich ok 2 - 3 cm, i kilka większych osobników. Kiedy już duże akwa było przygotowane udało mi się odłowić 1 samca i 4 samice i przeniosłem je do nowego zbiornika, reszte zhandlowałem. Podczas mojej pierwszej hodowli gdzie liczba osobników była adekwatna do wielkości zbiornika ( 112L) teraz widzę że saulosi nie jest w tym rozmiarze w jakim była podczas pierwszej hodowli. Samiec jest wybarwiony, samice też mają ładny kolor tylko zastanawia mnie czy i wzrost się przypadkiem nie zatrzymał.

Pytam was malawiści czy spotkaliście się już z czymś takim?

Opublikowano

W miejszym akwarium ryby rosną znacznie wolniej. Nie wiem czym jest to uwarunkowane. One jeszcze urosną (rosną całe życie) ale mogą być mniejsze. Przynajmniej tak to wyglada z moich obserwacji.

Opublikowano

Może karłowatośc to efekt chowu wsobnego, a nie trzymania w 70l kotniku. Te pierwsze salousi, kupiłeś za jednym razem, z jakiegoś pewnego źródła? Tutaj na forum są różne opinie na ten temat, ale moim zdaniem rozmanażanie rybek co do których nie mamy pewności o ich pochodzeniu, jest nieco niewporządku wobec tych którym je sprzedajemy. Co innego ryby z odłowu lub F1, czy dobieranie samców i samic z różnych, ale pewnych źródeł. Mi się w takie rzeczy nie chce bawić, więc choć samiec usisya (zdjęcie na avatharze) ciupcia jak szalony, to samic nie mam zamiaru odławiać. Zresztą potem i tak bym pewnie miał problem ze sprzedażą młodych, bo to jednak nie salousi, :)

Opublikowano

Czy ryby były z pewnego źródła to trudno powiedzieć, ale były zdrowe i nie dawały powodu do niepokoju. A wyłapałem tą samice bo chciałem sprawdzić jak to wygląda. Teraz już nie odławaiam chyba że w jakimś konkretnym celu.