Skocz do zawartości

jakimi testami najlepiej badać wode

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
odżałuj te parę zł i kup kropelkowe sery czy jbl a nie będziesz narzekał

shinuk a jakie masz doswiadczenie z zoolekiem ?

stosuje je od b.dlugiego czasu, i nie raz, nie dwa porownywalem z jbl'em i wyniki byly identyczne :wink:

Opublikowano

Czy stosował ktoś już te kropelkowe testy:

NUTRAFIN HAGEN PH(4.5-9.0) - pH

TETRA TEST - KH

NUTRAFIN HAGEN NITRATE (0.0-110.0MG/L) - NO3

NUTRAFIN HAGEN NITRITE - NO2

NUTRAFIN HAGEN AMMONIA TEST KIT - NH3

TETRA TEST AMMONIA - NH3/NH4

TETRA TEST General Hardness - GH

TETRA TEST - pH

Jeżeli tak to proszę o opinie bo nakupowałem i teraz się zastanawiam czy dobrze wybrałem (sprawdzić nie mogę bo czekam na przesyłkę)

Opublikowano

Tetra test KH - KH jak i GH jak i pH - dobre.

Reszty nie znam.

Co do zooleka.. na innych forach bardzo ale to bardzo na nie narzekają.. generalnie jako najgorsze z dostępnych na rynku....

Ale to tylko zaczytana opinia.. nie miałem (tyle odwagi by samemu sprawdzać :lol: )

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wtrącę tylko, że mam JBL NO2 i od pół roku wskazuje mi NO2 na poziomie 0.5 co uważam za wynik wątpliwy w 2 letnim baniaku.

JBL NO3 - 10. tu nie mam zastrzeżeń

Także wśród testowych mercedesów można trafić na felerny zestaw. Ale fakt że JBL jest dość wygodny w obsłudze.

Ryby żyją, rozmnażają się, wynikiem przestałem się przejmować.

Aha - i test JBL na fosforany jest taki sobie - wyniki nie pokrywają mi się ze skalą barwną.

Bart

Opublikowano
Wtrącę tylko, że mam JBL NO2 i od pół roku wskazuje mi NO2 na poziomie 0.5 co uważam za wynik wątpliwy w 2 letnim baniaku.

Wcale nie takie wątpliwe, jeżeli filtracja biologiczna nie daje rady

Po drugię po dwóch latach, to testy pewnie straciły dawno temu okres ważności, po drugie chyba by mnie sczyściło gdybym miał taki wynik pomiaru i nic nie robił, pożyczył bym od kogoś inny test i zrobił to jeszcze raz.

Opublikowano

Aha - i test JBL na fosforany jest taki sobie - wyniki nie pokrywają mi się ze skalą barwną.

Na fosforany to wiarygodny jest właściwie tylko test Rowa, oraz miernik Hanny , ale to już inna bajka.

Poza tym z tego co używałem , to na NO2, NO3 , Sera , z tańszych , z droższych salifert , z najdroższych Merck.

Opublikowano
... po drugie chyba by mnie sczyściło gdybym miał taki wynik pomiaru i nic nie robił, pożyczył bym od kogoś inny test i zrobił to jeszcze raz.

No więc na początku też mnie czyściło, waliłem podmiany wody nerwowo patrząc na kolor testu.

W końcu olałem sprawę - co będzie to będzie. I wyszedłem na tym dobrze.

W ogóle na początku bardzo przejąłem się tymi wszystkimi testami - regularne pomiary, arkusze kalkulacyjne z notatkami, korygowanie parametrów - dolać tego , ująć innego, soda - bo niskie pH, podmianka , bo wysokie fosforany, denitrator - bo NO3 ociera się o 30.

Od dłuższego czasu prawie nie dokonuję pomiarów i parametry są stałe, a mi ubyło pracy przy akwa.

Żeby było jasne - nie zniechęcam do używania testów.

Jednak czasami mam wrażenie, że hobby niektórych to chemia, a nie akwarystyka.

Powodzenia

Opublikowano

Od dłuższego czasu prawie nie dokonuję pomiarów i parametry są stałe,

stale złe?

czy jakie?

na jakiej podstawie tak sądzisz ? bo testów juz nie robisz.

Wystarczyło by wziąść inny test i go zrobić.