Skocz do zawartości

czas oswietlania- czy ryby nie zwariują?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem programator czasowy w moim akwa. Z racji tego, że pracuję konieczne było automatyczne gospodarowanie światłem.

Programator ustawiłem na następujące godziny : 6.00-9.00 - 15.00-23.00.

W związku z tym, że w czasie doby programator pracuje w różnych porach, mam pytanie czy to, że światło będzie paliło się z samego rana kilka godzin a później dopiero po południu, nie będzie źle wpływać na zachowanie i samopoczucie ryb.

Pozdrawiam

Opublikowano

imo troszke zle ustawienie. w koncu swietlowka ma imitowac "slonce" a ono nie wschodzi rano, niknie na kilka godzin i zapala sie pozniej.. ustaw od 14- 22 i bedzie git. oczywiscie godziny mozesz dostosowac pod katem twej obecnosci w domu.ryby sie dostosuja :D

Opublikowano

no ok, ale czy w takim wypadku karmic pierwszy raz dopiero ok. 15.00?

rano jak wstaje ok 6.00 to wszystkie jeszcze pochowane. zanim zdaza sie obudzic pokarm trafi do filtra a ja musze wychodzic - stad pomysl aby swiatlo palilo sie od samego rana (pobudka na sniadanko;) )

zasadnicze pytanie czy akwarium powinno byc doswietlane w sposob ciagly, czy nie?

Opublikowano

kiedys robilem tak jak ty..zapalalem rano,karmilem, gasilem i wychodzilem..

pozniej zaprzestalem tej praktyki.. i co ? ryby sie nauczyly ze o 6.45 rano i tak i tak jest sniadanko, czy swieci "slonce" czy nie. wystarczy ze zaczne sie krzatac po pokoju a one juz przy lustrze wody :wink: i charakterystyczne : plum, plum :D

wiec cierpliwosci..naucza sie :mrgreen:

Opublikowano

dzieki za rady!

sproboje w takim razie doswietlac akwa w sposob ciagly.

moze to pomoze, gdyz ryby pochowane caly czas w skalkach... :(

p.s czy wasze ryby tez momentami zachowuja sie jakby byly slepe?

uderzaja np. prosto w skale, czy w tlo...

Opublikowano

Ja swoje tak nauczylem ze jak z rana wstaje to na pol godzinki swiatlo zapalam i wytlaczam babelki w filtrze wtedy wszystkie przyplywaja na sniadanko jak zjedza przed wyjsciem do pracy gasze swiatlo i wlaczam babelki. rybki do tego przywykly i sadze ze jest ok pozniej dostaja papu kolo 16 i na noc koo 22-23 oczywiscie zawsze swieci swiatlo i wylaczam babelki zaraz przed karmieniem. To taki nasz znak umowny ze "podano do stolu" :D

Opublikowano

proponuje zrobić jak mówią koledzy. U mnie świeci się 12h od 11. do 23. Rano jak jest ciemno, to najczęściej ryb w ogóle nie karmię, robię to 1-2x dziennie, zwykle 17-18 i ok 22. Małe porcje. W lecie jak będzie jasno po 6. to rano też będą dostawać, skoro będą już obudzone. ;)