Jump to content

Recommended Posts

Posted

Powiedzcie mi czym moge odkazic akwarium bo kiedys jeszcze jak mialem ogolne to trzymalem w malym akwa rybki z ospa bo przynioslem z zoologa a raczej pseudozoologa :? i jak rybki wyzdrowialy to po prostu spuscilem wod i tyle. YTeraz chce przygotowac akwa dle inkubujacej samiczki i chcialbym to odkazic czyms zeby nic bidulka nie dostala i zeby mlode byly zdrowe. Myslalem o jakims denaturacie czy spirytusie?? Oczywiscie tylko na sciereczke i przetrzec szyby od srodka i na zewnatrz, bedzie ok czy nie bardzo??

Posted

Wydaje mi się że denaturat lub spirytus wystarczy ale potem jeszcze przepłucz szkło czystą wodą

Posted

nie denaturat nie spiryt. 1. prawdopodobnie wszytkie kulorzęski dawno zdechły. Nie ma wody- nie ma kulorzęska. 2. najlepszym środkiem odkażającym sprzęt, akwaria itp. (bez ryb i roślin) jest podchloryn sodu. Idziesz do marketu, kupujesz najtańszy wybielacz z chlorem (u mnie najtańszy jest po 1,80 za litr). Zakładasz gumowe rękawice i myjesz albo jeszcze lepiej moczysz wszystko w roztworze (1:10 wystarczy) potem płuczesz dokładnie i tyle. Jak się boisz że źle wypłukałeś to płuczesz wodą z antychlorem tropicala i jest ok.