Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A w moim akwarium 125cm/szkło 10mm szklarz nie wkleił żadnych poprzeczek. I tak się zastanawiam czy nie ubezpieczyć się od zalania.

Opublikowano

......... no ok ale jesli wkleje pionowe wzmocnienie to bedzie zle ?? moze przy 120 to blad i np przez to na cos innego przeloza sie sily ??

no bo mam gotowa taka poprzeczke i kazej chwili moge ja wkleic

??????????????????????????????????????????????????????????????

Opublikowano
bedzie Ci przeszkadzac podczas serwisowania akwarium

i kiedyś przy wkładaniu tła, pomimo tego, że terazz tego nie chcesz.

chociaż ja swoje poprzeczki wyciąłem przy wkładaniu tła, a potem znów wkleiłem, co do poprzeczki to przeszkoda jakaś tam będzie ale nie tragiczna - gorsza przeszkoda to ta pokrywa.

zamocowanie nie zmieni sił działających na akwarium w taki sposób, by to było niekorzystne.

Opublikowano
tylko że przy 120 cm to praktycznie tego wzmocnienia by nie musiało by być i też by stało, wzmocnienia wzdłużne jednak bardzo potrzebne są przy akwariach 150 cm i dłuższych, a czym dłuższa szyba i cieńsza tym ważniejsze jest to wzmocnienie, jednak w przypadkach akwarii takich jak to spokojnie wszystko jest sklejone ze sporym zapasem, wiec wytrzyma.

miałem akwa 120x50x40h i Ci powiem, że po zalaniu zauważyłem "efekt soczewki" (8mm szyba) - mimo wzmocnień widać było że nie jest idealnie prosta - bez wzmocnień nie zalewałbym, a tym bardziej 50cm wysokości

przy 140x55h cm z 10mm mam wzmocnienie na calej długości z przodu (akurat przez wzgląd na estetykę) i krótsze na rury z tyłu + jedno poprzeczne i jest gitara

ale np Misyo ma takie jak na powyższej focie tylko 840L (200x60x70h) z 12mm z dwoma poprzecznymi i te za krótkie wzdłużne nie spowodowały pęknięcia, więc chyba bym się nie spinał

Opublikowano

cos ty sie tak uparl na to wzmocnienie ? nie dociera to do ciebie ze nie trzeba ? akwaria sa robione ze sporym zapasem ! a jak bedziesz chcial to i tak wkleisz nawet 3 wzmocnienia. dostales juz odpowiedz a temat ciagniesz jak stara baba wloczke na drutach :twisted: