Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielkie dzięki za pomoc. Dzięki Wam mam już typy do mojego 200 litrowego akwa.

Kubeł:

EHEIM PROFESSIONAL 2226 PLUS wyd. 950 l/h

ATMAN AT 3337 wyd.1000 l/h

Mechanik:

WEIPRO TC 1500 wyd. 1400 l/h

ATMAN AT-F 202 wyd. 1200 l/h

Które brać?

Opublikowano

Nie wiem w ogole czy seria 333x jest dostepna. Nie sugerowalabym sie ofertami sklepow intrnetowych, a jesli chodzi o ''zlogi'' malych sklepow stacjonarnych... przemyslalabym dwa razy zakup- co z czesciami do tych filtrow za 2-3lata?

CF- na razie sprawuja sie bez zarzutu, choc ja w domu mam 3338 i nawet nie otwarlam go jeszcze po prawie dwoch latach od podlaczenia.

Natomiast jak stac cie na dolozenie- kup Eheima. Co Eheim to jedna Eheim.

Wewnetrzny... dlaczego nie Aquaball? Moc, a wydajnosc to dwie sprawy. Aquaball to bardzo przemyslana konstrukcja i jezeli koszty to sprawa drugorzedowa wez wlasnie ten filtr.

Opublikowano

Tak więc jako biologa kupię tego EHEIMA PROFESIONALA 2226 (ewentualnie ATMANA CF-800). Co do wewnętrznego mam dylemat... czy WEIPRO czy ATMAN? Powiedzcie do akwa 200 litrów jaki przypływ wewnętrznego byłby optymalny? Żeby woda była kryształ, a z drugiej strony żeby nie był za silny? 1200 l/h, czy 1400 l/h, a może aż 2000 l/h? I który jest cichszy ATMAN czy WEIPRO? Z góry dzięki... no i jadę na zakupy:-)))

Opublikowano

Nie wiem, który jest bardziej cichy. Mam Atmana i mi nie przeszkadza. Przepływ na 200l mieścić powinien się w granicach 1200-1400l. Nie wiem, jak Weipro, ale Atman ma regulację przepływu.

Opublikowano

A propo Atmana powiedzcie mi jeszcze, czy lepiej kupić samą głowice model AT-202 i dokupić gąbkę, czy cały filtr model

AT-F-202? Który lepiej czyści? Przepływ mają dokładnie taki sam tzn. 1200 l/h (a z tego co pisaliście 1200 l/h będzie dobry do akwa 200 litrów). I jeszcze jedno czy Weipro TC-100 rzeczywiście jest głośniejszy od powyższego Atmana?