Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

szybka kalkulacja:

20W x 24h/dobę = 173kWh

z tego co pamiętam, to w Warszawie 1kWh kosztuje 35gr

czyli 173 x 0,35 = 60 PLN ( 5pln/miesiąc)

koszty 13W pompy wyniosą odpowiednio 40PLN (3,33 PLN / miesiąc) a 8W 24PLN ( 2PLN/miesiac).

Moim zdaniem różnice są na tyle małe, że nie warto sobie nimi zawracać głowy.

A jeśli chcesz zaoszczędzić, to wyłączaj na noc wszystkie urządzenia, które masz w trybie standby - np. telewizor.

Zdziwilbys sie, ale taki telewizor potrafi pobierac właśnie ok. 8W w trybie czuwania - miło co?

Przejrzyj dokumentację, taka informacja powinna być tam zamieszczona.

Opublikowano
szybka kalkulacja:

20W x 24h/dobę = 173kWh

możesz bardziej uszczególnic te wyliczenia, bo z tego co napisałeś wcale takie wartosci nie wynikają (nie mówię, że tak nie jest, brakuje tylko danych). Nie znam się na tym a chciałbym w razie dyskusji dysponowac pewnym argumentem.

No to kubełek nad czy obok? Nad będzie dokładnie wysokoś 135 cm. A jaki filtr wew. do tego mini kani?

Opublikowano

jeżeli możesz to obok, jeżeli nad to musisz pomyśleć nad udoskonaleniem kubełka :)

sam kubełek nie będzie w stanie zaciągać Ci wody w górę.

Opublikowano
szybka kalkulacja:

20W x 24h/dobę = 173kWh

możesz bardziej uszczególnic te wyliczenia, bo z tego co napisałeś wcale takie wartosci nie wynikają (nie mówię, że tak nie jest, brakuje tylko danych). Nie znam się na tym a chciałbym w razie dyskusji dysponowac pewnym argumentem.

No to kubełek nad czy obok? Nad będzie dokładnie wysokoś 135 cm. A jaki filtr wew. do tego mini kani?

Sys Ci to wyjasnil najprosciej jak tylko mozna wyjasnic:)

Filtr wcyaga 20Wx 24h, czyli 480 W. Ten filterek dzyn w dzyn pociagnei Ci 480W, zatem 480 x 31dni daje nam 14880W, czyli okolo 15kWh , skoro jedna godzina kosztuje 0.35zl, zatem 15x0.35 daje 5zl25gr miesiecznie.

Opublikowano

20W x 24h/dobę = 173kWh

możesz bardziej uszczególnic te wyliczenia,

Sorry, zabrakło informacji, że 173kWh to zużycie prądu w ciągu roku. W obliczeniach nie uwzględniłem opłaty stałej za przesył, bo i tak musisz ją płacić.

Opublikowano

0,35gr za 1 kWh !!!!!! ja chcę się tam przeprowadzić!!!! TAKA TANIOCHA!!!!! :D:wink:

......a tak poważnie, to 1 kWh wraz z przesyłem kosztuje około 0,50gr. (sprawdźcie rachunki, a jak ich nie płacicie to zapytajcie rodziców :wink: )

ale obliczenia co do zużycia są dobre, czyli dla przypomnienia:

filtr o mocy 20W pracuje przez 720 godzin miesięcznie (30 dni) , iloczyn mocy oraz godzin (20 x 720) daje nam wynik w Wh (watogodzina) równy 14400 Wh, następnie dzielimy wynik iloczynu godzin i mocy przez 1000 (kilo) 14400 / 1000 i mamy wynik w kWh (kilowatogodzina) równy 14,4 kWh. Wynik przedstawia miesięczne zużycie energii równe 14,4 kWh, teraz mnożymy to przez cenę jednej kWh i mamy wynik w złotówkach - 14,4 kWh x 0,50gr = 7,2zł miesięcznie....taniocha :wink:

U mnie 132W non-stop pracuje w akwa (nie liczę dodatkowych 72W oświetlenia w ciągu dnia dnia oraz grzałki 300W włączającej się co jakiś czas).

Tak że widzisz, że 20W to nic.

P.S. - Sysgone, co ty masz za telewizor? 8W !!!!!, coś kręcisz :wink:

Opublikowano

Dzięki za wyliczenia, a wracając do tematu: jaki filtr wew./mech. do 112? Wiem, że jest kilka wątków na forum ale są one z przed kilkunastu tygodni, więc może coś przez ten czas się zmieniło. Pozdr.

Opublikowano

Uważasz, że producenci wypuścili w międzyczasie kilka super-hiper wydajnych filtrów do 112l? :lol:

Poczytaj jednak forum i bazuj na opisanych modelach.

Opublikowano
Akurat tą wartość wyczytałem z teściowego LCD 26'' Samsunga.

....LCD......technologia łe-fuj.......ale dla teściowej może być :wink: ...plazma rules...

wracając do filtra; zaczynając od najlepszego w/g mnie to:

- http://www.allegro.pl/item488317351_ehe ... atisy.html

- http://www.allegro.pl/item503292694_wei ... arium.html

- http://www.allegro.pl/item503724258_atm ... ratis.html + gąbka

którykolwiek kupisz , będzie ok.