Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sis, napisał że nie ma miejsca w pokoju...

ale ciekawi mnie czy nie ma miejsca na akwa 80x35x40h czyli tradycyjną 112tkę?

do takiej 112-tki to i owszem, tetra 700 (czy 600... nie pamiętam numerku) byłaby ok...

yellowki już raczej nie, ale to tamat na obsadę, więc nie tutaj (poczytaj o muszlowcach z malawi... ciekawa propozycja zamiast tych yellowków)

natomiast przy tak małych rozmiarach oszczędzanie na wysokości zbiornika, to działanie IMHO naganne...

Opublikowano
Sis, napisał że nie ma miejsca w pokoju...

ale ciekawi mnie czy nie ma miejsca na akwa 80x35x50h czyli tradycyjną 112tkę?

podane wymiary to nie 112l tylko 140l to tak w nawiasie

Tak niestety tak się składa, że akwa będzie na półce wbudowanej w meblach i niestety nie mam więcej miejsca ani na wysokośc ani na szerokość, jak pisałem wyżej nie wykluczam w przyszłości zmiany na wieksze akwarium ale Panowie jak nabyc doświadczenia skoro denerwują Was takie "proste" pytania.....pod koniec przyszłego roku (na święta 2009) mamy zamiar wprowadzić się do nowego domu w chwili obecnej mieszkam z żoną i teściami także uwierzcie mi naprawdę to wszystko na co mogę sobie pozwolić w tej chwili jeśli chodzi o akwarium :(

Opublikowano
podane wymiary to nie 112l tylko 140l to tak w nawiasie

ok ok chodziło mi o 40cm w zwyż :P

także uwierzcie mi naprawdę to wszystko na co mogę sobie pozwolić w tej chwili jeśli chodzi o akwarium :(

to zmień planowaną obsadę i nie napotkasz tak ostrych słów...

nas nie denerwują proste pytania, tylko zniechęca podejście niektórych osób do chowu tych wspaniałych ryb...

Opublikowano

Nas nie denerwują Twoje pytania. Jak napisałem wyżej - jeśli zbiornik jest za mały na trzymanie w nim pyszczaków, to po co mamy dyskutować o jego "parametrach"? Nie lepiej najpierw postawić akwa, do którego te ryby na prawdę można wpuścić? rozumiem, że nie masz miejsca, nie Ty jeden. Dlatego radzę poczekać. O cierpliwości też już rozmawialiśmy :wink:

Jest jeszcze jedna opcja - kupienie całego sprzętu do tego nieszczęsnego akwa tak, aby pasował do większego, które założysz później. Stawiasz to malutkie akwa, a po czasie przenosisz wszystko do większego. Ale nie może to być rok czasu, bo to za długo. No chyba, że kupisz kilkudniowe ryby, bo i tak można.

Opublikowano
Nie powiem nic innego jak koledzy.

Nie wiem czemu tak strasznie upierasz sie przy tym wymiarze...w tym pudełku to je pokaleczysz ino.

Wyjaśniłem post wcześniej czemu się "upieram" przy tym wymiarze, proszę czytać to nie boli........ :lol:

Opublikowano

Szczerze mowiąc rozważam po Waszych wypowiedziach wstrzymanie się z Malawi i załozenie czegoś z innego klimatu, Tanga odpada, ale zawsze mysłałem o brzankarium.......to oczywiście moje rozważania, jeśli jednak zdecyduję się na Malawi w tym "nieszczęsnym" zbiorniku to zrobię następującą obsadę P. saulosi 1+3 :wink:

Opublikowano

ja w 240 chce miec tylko 2+8 a ty chcesz miec 1+3 ....

kiedys tez chcialem malawke w malej 70 litrowce ,,, ale nie wyszlo to za dobrze ,,, :(

nie polecam ,,, odradzam ,,, wiem po sobie,,, krotko mowiac skatowalem te piekne ryby //

Opublikowano

a ja wam polece multifascjatusy- szalone skubance :wink: albo ocellatusy - tylko strach wlozyc reke do akwa zeby piasek wzburzyc :lol: zazwyczaj robie to siatka do lapania ryb :lol:

jak juz koledzy wyzej pisali .... ale poogladaj ww gatunki, zrobilem dla nich akwa na wymiar do mebli i one teraz to rekompensuja :)