Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszytskich podpowie mi ktos jak mam usprawnic w założeniu Haremu w 112l baniaczku mam 6 saulosi i z tego co widze juz jest samiec wybarwiony a dwa kolejne przybieraja kolory samcow doradzcie jak byscie to zrobili szkoda sie pozbywac wybarwionych ryb z tego co widze moze to potrwac długi okres czasu.

Pozdrawiam Mariope

Opublikowano

Nie sugeruj się czarnymi pasami, zabarwionymi płetwami itp. Dopiero kiedy samiec będzie niebieski masz pewność że to samiec.

Mam samice które np podczas walki są tak ciemne i dostają niebieskawego połysku że pomyślałbyś iz to wybarwiający się samiec.

Z 3 samcami raczej ci się nie uda w 112 ale gdy wszystkie się wybarwią najbrzydszego poprostu spróbuj oddać a reszte zostaw i obserwój. Jeśli walki będą bardzo ostre wyławiasz następnego samca.

Opublikowano

u mnie w 112 jakoś radziły sobie 3 samce z 7 samicami, ale nim porządnie urosły przeniosłem je do 300 litrów

saulosi są dosyć łagodne i to może być też pewnego rodzaju sposób... 3 samce więcej zamieszania

Opublikowano

zgodzę się z Tobą ale nie do konća... przy dobrze zaprojektowanej dekoracji pewnie by to jakoś się utrzymało (ale na pewno lepiej trzymać 2 samce niż trzy). Jeden z samców był troche przeganiany, a pozostała dwójka pilnowała swoich kryjówek niż pływała po akwarium. Jednak ja tym się nie przejmowałem, bo wiedziałem, że i tak ryby za jakiś czas trafią do większego akwarium.

Opublikowano

tak najlepiej będzie jak oddasz tego samca (jeśli masz już 100% pewności) i dokupisz od razu 5 nowych saulosi. Wtedy masz szansę, że wyjdzie z tego jakiś ładny układ (harem) np. 2+6-7

Opublikowano

jak oddam jednego samca to pozostanie mi 5 ryb w tym prawdopodobnie są jeszcze dwa wybarwiające sie samce a pozostałe to są młódki także nie wiem poco bym miał dokupywać kolejne małe saulosi jak nie wiem co wyjdzie z pozostałych a znowu przerybiać w takim małym akwa nie wskazane

Opublikowano

dlatego kup więcej ryb... masz wtedy większe szanse, że trafisz w końcu na odpowiedni układ. Jakbyś kupił od razu 10 ryb, a nie 6 to miałbyś na 80% problem z głowy. To są małe rybki, więc tu nie będzie żadnego przerybienia. Powodzenia.