Gruby28 Opublikowano 12 Grudnia 2008 #11 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Mialem 6 rdzawych przez pare dni i bylo ok 120cm 240 litrow
yaro Opublikowano 12 Grudnia 2008 #12 Opublikowano 12 Grudnia 2008 nie mogło być aż tak ok. wrzuciłeś sporą grupkę ryb, ktore nieźle brudzą, ciekawe także czy nie przekarmiasz. więcej brudu w akwarium = większy wpływ na parametry a że widocznie nie było aż na tyle bakterii nitryfikayjnych stąd wziął się problem.
Gruby28 Opublikowano 15 Grudnia 2008 #13 Opublikowano 15 Grudnia 2008 od czwartku nie spada mi wogole no2 a no3 wynosi ok 30 co robic czy dalej lac nitrivec czy jak to sie nazywa rybki nie dostaja jesc
weapster Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor #14 Opublikowano 15 Grudnia 2008 ja zrobiłem podmiane żeby zredukować no2. Ale czy było to w 100% dobrze to niech się wypowiedzą doświadczeni koledzy
yaro Opublikowano 16 Grudnia 2008 #15 Opublikowano 16 Grudnia 2008 trzeba zrobić podmiankę - najlepiej jednak wlewać wodę odstaną albo taką z butelek 5 l z biedronki - byle by nie chlorowaną.
Gruby28 Opublikowano 16 Grudnia 2008 #16 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Robilem w sobote juz jedna 40 litrow co ile robic i co z tym nitrivet jac czy nie pyski dobrze sie czuja tylko sa glodne
sabotage Opublikowano 16 Grudnia 2008 #17 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Wymiana wody w niedojrzałym akwarium rozpoczyna proces od nowa, razem z woda wylewacie bakterie azotowe, czy Wy do ku... tego nie rozumiecie? Skok po wpuszczeniu ryb - OK, Co robic, nie karmic kilka dni. Koniec.
yaro Opublikowano 16 Grudnia 2008 #18 Opublikowano 16 Grudnia 2008 razem z woda wylewacie bakterie azotowe, czy Wy do ku... tego nie rozumiecie? a to jakaś nowość - bakterie azotowe w wodzie :/ więcej ich jest na kamieniach, w piasku, na filtrze mechanicznym i biologicznym czy nawet na rurkach od filtra niz w samej wodzie. Pamiętać należy żeby tylko przez podmianę wody nie zabić bakterii przez wlanie wody chlorowanej. Skok po wpuszczeniu ryb - OK, Co robic, nie karmic kilka dni. Koniec. Przy duzych stężeniach NO2 same ograniczenie karmienia nic nie da Skok NO2 po wpuszczeniu ryb ok ? to ja raczej mam inną zasadę żadnych skoków NO2 - każdy taki skok negatywnie wpływa na ryby, więc po co mamy im to serwować?
Gruby28 Opublikowano 16 Grudnia 2008 #19 Opublikowano 16 Grudnia 2008 I tak sie sugerowac waszym doswiadczeniem jak jeden pisze to drugi co innego ide do zoologa i gosc mowi jeszcze cos innego
makok Opublikowano 16 Grudnia 2008 #20 Opublikowano 16 Grudnia 2008 a to jakaś nowość - bakterie azotowe w wodzie :/ więcej ich jest na kamieniach, w piasku, na filtrze mechanicznym i biologicznym czy nawet na rurkach od filtra niz w samej wodzie. Pamiętać należy żeby tylko przez podmianę wody nie zabić bakterii przez wlanie wody chlorowanej. w wodzie jest ich równie dużo i tak naprawdę nawet nie jesteśmy w stanie wiedzieć gdzie jest ich więcej... badałeś tą sprawę? podmieniając <20% wody nawet kranówy nie jesteś w stanie zabić bakterii w zbiorniku, chyba że Panowie przesadzą w wodociągach z chlorowaniem akurat w ten dzień
Rekomendowane odpowiedzi