Jump to content

jaka przyczyna ?????????????

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie jestem tu nowy więc prosze wybaczyć wszystkie pomyłki. Mój problem i pytanie zarazem brzmi. Mam w akwa 112 L wpuszczne 10 maluchów Saulosi- bardzo często rybki pływają blisko lustra wody mordkami do góry. Oczywiście są też chwile kiedy pływają normalnie przy dnie. Czy jest to normalne zachowanie moich Saulosi. ??? Jaka może być przyczyna takiego zachowania

Czy może to być wina złych paramtrów wody ???? Proszę o odpowiedz .

Akwa 112l

10* Saulosi

filtr wew. 750L/H

grzałka 75w

oświetlenie 2x18 Power glo Aqua glo

Posted

Jak mam być szczery to nie doszły mi jeszcze wszystkie testy. Mam tylko narazie na Ph=8. Pozostałych jeszcze nieznam. Temperature mam 26 stopini C. Filtr wew. biologiczny też jest zamówiony i czekam na niego . Dodam że baniak stał po zalaniu 3 tygodnie .

Posted

No i co ze stał jak bez biologii... wpuściłeś ryby do nieustabiizowanego baniaka na dodatek nie masz testów.

Rób podmianki po 5-10% co 4 dzien narazie, a jak dojdzie kubeł lej nitrivec. może się nic nie stanie choć są już pierwsze poważne objawy u ryb.

Posted

a powiedz mi jeszcze jedno- czy jak podłącze teraz zewnętrzny baniak czy nie zachwieje mi akwa na tyle żeby rybki mi padły . jak to najlepiej zrobić-

i drugie pytanie - często nie ma u mnie prądy - co wtedy z takim filtrem ???

Posted

może nie są to częste braki prądu- jak to w mieście- ale np. ostatnio przerabiali jakąś linie wysokiego napięcia i przez kolejne 3 dni nie było po 5 godzin - co wtedy z takim filtrem ???

Posted

IMO ja bym kupił sobie małą prądnice.. nie są drogie.

Nie mniej jednak narazie to mniejsze zmartwienie w porównaniu do tego że twoje ryby już padają powoli.