Jump to content

Recommended Posts

Posted

Co myślicie o takiej koncepcji? Sump nad poziomem akwa. i dołączony do akwarium nie przez komin tylko wlew po jednej stronie akwa wylew po drugiej (na przyssawkach po bokach)

Jest jakiś przelicznik litrażu sumpa do litrażu akwa

Posted

A nie latwiej obok, na zasadzie panelu filtracyjnego :?: Troche łatwiejsze rozwiązanie niż sump nad akwa. No, chyba, ze lubisz wyzwania :wink: .

Posted

Taki filtr na poziomie akwa, to nic trudnego. U mnie działa już jakiś czas i pojawił się tylko jeden problem... rury z akwarium do filtra muszą mieć sporą średnicę, żeby przepływ był w miarę swobodny. U mnie są 2ryry- jedna 1" i jedna 3/4", przepłwy mam ustawiony na ok. 450l/h i jest ok. Zamieżam jednak eksperymentować i stopniowo go zwiększać.

Problem ten można rozwiązać, robiąc dłuższe akwa i wklejając panel. Jednak obojętnie jakie rozwiązanie być nie wybrał, powinno się sprawdzić :wink: .

Zamierzam opisać proces powstawania filtra i umieścić jakiś artykuł w serwisie, ale zanim się za to wezmę, to pytaj konkretniej, jaie masz wątpliwości.

Co do wielkości... konkretnego przelicznika nie ma. W końcu w akwarystyce nie ma czegoś takiego, jak "złoty środek". Wszystko zależy od pojemności akwarium, planowanej obsady i kilku innych szczegółów. Mój filtr ma ok. 36l, a wody w całym obiegu jest 335l. Narazie wystarcza, zobaczymy w przysdzłości, ale myślę, ż też będzie w porządku.