Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś mógłby mi coś więcej napisać na temat dymorfizmu tych ryb?? Czy imitacje jajowe są decydującym wyznacznikiem płci tych ryb?

Opublikowano

dymorfizm w ten sposób nierozpoznawalny - zostaje zaglądanie pod ogon lub ta która nosi ikrę to samiczka.

Opublikowano

ok dzieki yaro za odp... mam akwa 240l kupiłem wstepnie 10 sztuk i już myślałem ze mam 8 samców... Na co pod tym ogonem zwrócić uwagę?? (tylko nie piszcie że ma.. :D ) są bardziej wypukłe ?

czaje się jeszcze na msobo

Opublikowano

ciężko opisać a u małych rybek to jeszcze trudniejsze, po kilku tarłach samiczka ma bardziej wypukłe.

Samiec ma dwa otwory o podobnej wielkości, samica ma jeden większy otwór od drugiego, poza tym właśnie jest bardziej wypukły, jednak nie jestem aż takim specem aby oceniać to u małych ryb - u dorosłych jest to troszkę łatwiejsze a też parę rzy się kiedys pomyliłem, szczególnie u m. hayomailandi

Opublikowano

ciężko z demasonami, oj ciężko

prawie 100% sposób znam:

otóż demasony mają jedną zasadniczą zaletę - zredukują się same, więc nie musisz się martwić - dominant już sam będzie lepiej wiedział kto mu pasuje a kto nie :P

Opublikowano
zredukują się same, więc nie musisz się martwić - dominant już sam będzie lepiej wiedział kto mu pasuje a kto nie :P

gorzej jak dominant okarze się egoistą i samotnikiem i zredukuje się sam do siebie

Opublikowano

Dlatego IMO demasoni trzymane w "normalnych" haremach nie sa dobrym pomyslem. Osobiscie od bardzo dawna mam 4+5 i to w 120cm, jest dominant, ktory ma trzech rywali - zatem zaden z w/w nie dostaje za bardzo w ciry.

Co do dymorfizmu samce sa zdecydowanie bardziej agresywne w stosunku do innych przedstawicieli swojego gatunku niz samice.

Opublikowano

ok zamirzeam jeszcze do tego wszystkiego dołożyć 8 sztuk msobo narazie mam 10 demasono. Docelowo bedę redukował po 2 sztuki z gatunku czyli w sumie 14 ryb