weapster Posted December 2, 2008 #1 Posted December 2, 2008 Czy ktoś mógłby mi coś więcej napisać na temat dymorfizmu tych ryb?? Czy imitacje jajowe są decydującym wyznacznikiem płci tych ryb?
yaro Posted December 2, 2008 #2 Posted December 2, 2008 dymorfizm w ten sposób nierozpoznawalny - zostaje zaglądanie pod ogon lub ta która nosi ikrę to samiczka.
weapster Posted December 2, 2008 Author #3 Posted December 2, 2008 ok dzieki yaro za odp... mam akwa 240l kupiłem wstepnie 10 sztuk i już myślałem ze mam 8 samców... Na co pod tym ogonem zwrócić uwagę?? (tylko nie piszcie że ma.. ) są bardziej wypukłe ? czaje się jeszcze na msobo
yaro Posted December 2, 2008 #4 Posted December 2, 2008 ciężko opisać a u małych rybek to jeszcze trudniejsze, po kilku tarłach samiczka ma bardziej wypukłe. Samiec ma dwa otwory o podobnej wielkości, samica ma jeden większy otwór od drugiego, poza tym właśnie jest bardziej wypukły, jednak nie jestem aż takim specem aby oceniać to u małych ryb - u dorosłych jest to troszkę łatwiejsze a też parę rzy się kiedys pomyliłem, szczególnie u m. hayomailandi
makok Posted December 3, 2008 #5 Posted December 3, 2008 ciężko z demasonami, oj ciężko prawie 100% sposób znam: otóż demasony mają jedną zasadniczą zaletę - zredukują się same, więc nie musisz się martwić - dominant już sam będzie lepiej wiedział kto mu pasuje a kto nie
mars Posted December 3, 2008 #6 Posted December 3, 2008 zredukują się same, więc nie musisz się martwić - dominant już sam będzie lepiej wiedział kto mu pasuje a kto nie gorzej jak dominant okarze się egoistą i samotnikiem i zredukuje się sam do siebie
sabotage Posted December 3, 2008 #7 Posted December 3, 2008 Dlatego IMO demasoni trzymane w "normalnych" haremach nie sa dobrym pomyslem. Osobiscie od bardzo dawna mam 4+5 i to w 120cm, jest dominant, ktory ma trzech rywali - zatem zaden z w/w nie dostaje za bardzo w ciry. Co do dymorfizmu samce sa zdecydowanie bardziej agresywne w stosunku do innych przedstawicieli swojego gatunku niz samice.
weapster Posted December 3, 2008 Author #8 Posted December 3, 2008 ok zamirzeam jeszcze do tego wszystkiego dołożyć 8 sztuk msobo narazie mam 10 demasono. Docelowo bedę redukował po 2 sztuki z gatunku czyli w sumie 14 ryb
Recommended Posts