Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega pokazuje baniak 972l na drewnianym stelażu i od razu podnosi się larum , że nie wytrzyma , rozejdzie się , rozeschnie , itd , itp :mrgreen:

Państwo drodzy , to śmieszne:)

Budownictwo całego świata stoi na drewnie i co?

Stoi :!: :!: :!: Nie leży :D

Coby nie być gołosłownym pooglądajcie sobie systemy tak rozbudowane, żktóre stoją na drewnie , że nie jeden z Was dostałby na ten widok zawału , a kilku na pewno napisze , że to niemożliwe , i że zaraz się temu osobnikowi wszystko zawali :mrgreen:

http://www.reefkeeping.com/issues/subje ... 91&menu=15

A swoją drogą moje 800l stało na szafce z płyty meblowej i zresztą stoi sobie dalej , tylko w innym domu :D

Opublikowano

no te zdjecia mnie troche uspokoiły jak wrócę z pracy to wkleje jeszcze pare zdjęc już bez opisu ale tylko tak dla podglady ja wyglada całosc znaczy się plecy, boki i dodatkowe wzmocnienia w środku.

Opublikowano
Jeśli to co napisałem waszym zdaniem uratowało ta konstrukcje to bede wdzięczny jeśli jednak to dalej jest klapa to jestem skłonny rozebrać tą konstrukcję i zrobić stelaż z kątowników (trudno stracony czas i pieniądze ale bezpieczeństwo ważniejsze).
Ja powiem tak: najsłabszym punktem tego wszystkiego mogą być mocowania poszczególnych elementów. Konstrukcja wydaje się być ok - ciężar jest rozłożony na wiele elementów, nie wiem natomiast jak z jakością drewna,wkrętów blaszek?. Tak czy inaczej u siebie bym czegoś takiego pod 900 litrów nie postawił bo bym nie zasnął w nocy :mrgreen:
Opublikowano

blaszki jak pisałem mają wymiar 30*30 i każda jest przykręcona drewnowkrętem 20mm, no i oczywiście na klej

PS. kurcze nie widzę opcji rozwalenia tego wszystkiego, tu juz nie chodzi o czas który na to poświęciłem ale o masę pieniędzy a tego nie przeboleję

Opublikowano
Kolega pokazuje baniak 972l na drewnianym stelażu i od razu podnosi się larum , że nie wytrzyma , rozejdzie się , rozeschnie , itd , itp :mrgreen:

Coby nie być gołosłownym pooglądajcie sobie systemy tak rozbudowane, żktóre stoją na drewnie , że nie jeden z Was dostałby na ten widok zawału , a kilku na pewno napisze , że to niemożliwe , i że zaraz się temu osobnikowi wszystko zawali :mrgreen:

A swoją drogą moje 800l stało na szafce z płyty meblowej i zresztą stoi sobie dalej , tylko w innym domu :D

to prawda wiele konstrukcji jest z drewna cale mkoscioły dachy

ale tutaj mamy listeweczke 5na5 cm do tego sekata co widac na fotce , wszystkie seki i tak powypadaja czy miesiac czy za rok , do tego taki kontowniczek to bym zapewne rozgiol w dłoniac h kombinerkami , a no mówic cala tona rozgiela by te kontowniki jak masełko

skoro tak sie spieramy czy wytrzyma czy nie to proponuje zalac te akwa na tej szafce i rozbujac na boczki

Ale by fajnie sie zlozylo zapewne na prawo, albo lewo :P

Opublikowano

Nie znam sie na konstrukcjach drewnianaych, mam jednak nikle doswiadczenie w przerabianiu szafki meblowej z ikeły. Jak wiadomo szafka taka jest zrobiona z marnej jakości płyt wiórowych w okleinie. NOśność żadna. Jednak po wzmocnieniu pleców płytą OSB 18mm i dodaniu do wnętrza delikatnych kątowniczków (spokojnie kombinerkami je można rozgiąć, nawet dłońmi może) szafka utrzymuje ok. 300 kg akwa, plus rzeczy w szfce (szuflady, płyty, etc.). Dlatego sądzę, że te sześciany 'spięte' płytami i wzmocnione kątownikami dadzą radę.

Być może rozwiązaniem byłoby dodanie jeszcze wewnątrz np. jakiejś belki w jednym kawałku, która spełniała by funkcję 'spinającą' podobnie jak plecy?

Chciałem jednak zwrócić uwagę na spód szafki. Nie polecam stawiania szafki na płycie - gdy rozleje się woda, albo coś zacznie z pokrywy kapać, spód szafki może zawilgotnieć i zgnić. U mnie się tak stało. Dlatego wrzuciłem szafkę na 3 podłużne belki przez całą jej długość, co zapewnia odpowiednie wietrzenie i wysychanie w przypadku zalania spodu.

PS

danielj napisał(a):

Polecam zajrzeć w Tank of the month February 2006 w linku podanym przez Danielj - urywa leb razem z szyją....!

Opublikowano

zemdlałem jak zobaczyłem to akwa...gość ma sumpa 2x większego niż moje akwa! i pokój 20 m2 na sprzęt.. oczyszczalnia ścieków dla małego miasteczka...o kosztach 1 t rafy i rachunkach za prąd nie wspominając....

co do stelaża - nie wiem , nie jestem inżynierem i z fizy też mi szło przeciętnie ale na takim stelażu, nawet obłożonym pełną płytą - akwarium (tym bardziej 1000 l) bym nie postawił. I ja bym się nie pieklił na miejscu autora a zastanowił czy chce robić doświadczenia na sobie ...

Dla świętego spokoju - szafka z pełnej płyty (solidna!) albo stelaż i dopiero stawiać akwa.. moje zdanie. Ale będę śledził wątek .. z ciekawości