Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mimo , że jestem zwolennikiem prefiltrów , akurat przy tym eheimie go nie polecam :D

A dlaczego?

Z tych samych powodów o których pisze Pekael.

Stosowałem prefiltr na tym eheimie i zatykał się po tygodniu.

Kolega nie wyczyścił po tygodniu i przepływ spadł na tyle , że w środku zaczęło się gnicie:(

Wykończył by sobie obsadę.

A bez prefiltra?

Chodził u mnie pół roku bez czyszczenia i nic się nie działo.

Nie wiem dlaczego , z jakiego powodu, ale tak było i tyle :mrgreen:

Może niech się wypowiedzą inni jeszcze użytkownicy tych filtrów , czy mają takie , czy inne spostrzeżenia :D

Opublikowano

Ja w kubełku znalazłem kiedyś Neonke ;D Nie wiem jak ona skubana przeżyła i nie mam pojęcia ile czasu... ale przeżyła! I co śmieszniejsze żyła jeszcze całkiem długo chociaż już nigdy normalna nie była (to pewnie po właścicielu ;D)

Opublikowano

tak, ttylko że Daniel mówi o tym konkretnym filtrze - może rzeczywiście ten model ma coś takiego że jest niekompatybilny z prefiltrem :)

Opublikowano
tak, ttylko że Daniel mówi o tym konkretnym filtrze - może rzeczywiście ten model ma coś takiego że jest niekompatybilny z prefiltrem

... niby co ma ten filtr innego niż inne filtry? Czy gąbka umieszczona na pierwszym ruszcie ma większą powierzchnię filtującą niż kwadratowa założona na koszyk ssący? - chyba nie !!! Jeżeli gąbka na dole się zapcha zgnilizną, przepływ mocno spadnie, to mamy konieczność otwarcia kubła, co jest nieciekawe w tym przypadku.

Bez przesady, ale mój Atman CF-1200 ma większy przepływ i nic się nie zapychało więc przestańcie gdybać. Prefiltr ma czyścić wstępnie i im większy przepływ tym większy prefiltr. Można go zrobić nawet z gąbki Atman 2. Jeżeli kubełek bez prefiltra zajdzie syfem i podczas naszej nieobecności (np. delegacja) parametry zaczną drastycznie skakać, to wtedy będzie cyrk. Wątpię w to, że koledzy robią pomiar parametrów wody częściej niż raz na miesiąc.

Opublikowano
więc przestańcie gdybać.

ja gdybałem - jak się przekonasz czytając mój post wyżej.

Daniel potwierdził słowa autora postu z własnego doświadczenia

A Ty ?

czyżbyś gdybał ?

bo na moim eheimie też się sprawuje prefiltr bez zarzutu, ale mam nie ten opisywany model tylko inny.

Opublikowano

Panowie.

Prefiltr pewnie założę (chyba że się nie sprawdzi :D )

Ale ja o czym innym - w tym modelu są dwie cieniusie gąbki (około 1 cm) i są dwa ruszty.

Mam zamiar dać jedną gąbkę na ruszt dolny (nawet nie jako prefiltr tylko jako zabezpieczenie przed spadaniem wkładu pod ruszt) a drugą gąbkę dam na górę (jako zabezpieczenie pompy)

Mam wrażenie że przekombinowałem.Czy właściciele tego filtra mieli te gąbeczki w kupionych zestawach.

Opublikowano

Ja miałem tylko 2x rusztowanie....i dałem tylko jedną gąbkę....a po co zaraz płacić tyle kasy...a rajstopa :)albo siatka stara po zakupach lub coś w tym stylu....tylko wygotować i git....za free

Opublikowano

Miałem 2215 i testowałem na nim prefiltr. Czy różnica w tych filtrach polega na tym że, ten może, a drugi nie ? Przecież to ta sama konstrukcja tylko większa pojemność i przepływ. Technicznie biorąc nie powinno być znaczenia jaki model, jeżeli poprawnie i adekwatnie zamontowany jest prefiltr, to grać musi :!: Przypominam że mój prefiltr narurowy też miał się nie sprawdzić, a jest zupelnie odwrotnie. Przez zielono-przeźroczystą obudowę filtra widzę czystość w filterku, kiedyś było inaczej...