Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tu nie chodzi o zbicie np. poprzez uderzenie kamienia, ale o zarysowanie szkła, potem jego pęknięcie i później poważniejsze uszkodzenie- przecież przykrywając grzałke nie będziesz mógł jej obserwować. Przećwiczyłem to w taki oto sposób: wymysliłem kiedyś , że zrobie troszke wiekszą podmianę i zapomniałem wyłączyć grzałkę. Ponieważ miałem ją osłonietą takim czyms plastikowym (nie wiem po co - no ale miałem) to cos sie stopiło i oblepiło grzałke. W porę sie zorientowałem , wyłączyłem grzałke i jak wszystko wystygło zacząłem czyszczenie. Plastik niestety tak łatwo nie schodził więc użyłem drobnego papieru ściernego i ... doczyściłem. Właczyłem grzałke i miejscu czyszczenia pękła. Drobne rysy jednak swoje zrobiły.

Powtórzę - nie ryzykowałbym narażania grzałki na porysowanie.

Opublikowano

Mam jeszcze jedno nie co do zakopywania umieszczania grzałki w piasku, miałem przez trzy dni zakopaną grzałkę metalową 200 W. Jak była załączona to wydobywał się dźwięki gotującego się piasku (gotująca się woda w czajniku przy tym to pikuś) jak śpisz z głową przy akwa to nie polecam :) . Mam też podobne doświadczenie z pękniętą grzałką i zanurzonymi rękoma w zbiorniku jak Mateusz , mnie i rybcią nic się nie stało z tym ze u mnie bezpiecznik wywaliło. Co do filtra jak w instrukcji ma napisane ze może pracować poziomo to jak komu pasuje to czemu nie.

Opublikowano

jak napisał MateuszT odległość "leżącego poziomo" filtra od piachu będzie taka sama jak odległość w pionie więc sprobuje poziomo,co do grzałki to troszkę mnie nastraszyliście z ryzykiem uszkodzenia mimo iż byłaby ona zakopana w piachu, a nie w żwirze i kamole będą tak ustawione żeby pysie nie narozrabiały przekopując dno (spadający kamyk o grzałkę i buch :D ), więc tu sie jeszcze zastanowię.

Opublikowano

Koledzy, podstawowe problemy w tym przypadku sa imho inne

1. grzałka zakopana bedzie maiła spore problemy z pracą zarówno cieplną jak i poprawnym funkcjonowaniem termostatu jesli ten tez bedzie choćby częściowo zakopany. O ile taki ukłąd moze w miarę funkcjonować w grubszym żwirze to im drobniej tym gorzej. Grzałki nie sa dedykowane do zakopywania więc po co tworzyć coś na siłę. Jak ktoś chce mieć grzanie "podłogowe" to są do tego specjlane kable grzewcze.

2. co do filtra to jedyne na co trzeba zwrócic uwage to czy dany model moze pracować "bezstratnie" w poziomie, bo dla większosci filtrów praca w pionie jest bardziej optymalna .

Opublikowano

wydaje mi się że ta grzałka o kolejne pytanie do działu FAQ

i jeszcze jedno - czy prace porządkowe w akwarium można wykonywać przy włączonym osprzęcie?

Opublikowano
i jeszcze jedno - czy prace porządkowe w akwarium można wykonywać przy włączonym osprzęcie?

Tylko na własne ryzyko :twisted: . No i najlepiej, jeśli masz wykupioną polisę ;) .

Opublikowano

e no Mati :P kto wyłącza wszystko aby robić podmianki itp ?

no chyba że mowimy o dłubaniu np w kubełku przy instalacji elektrycznej. \

Ja podczas prac porządkowych niczego nie wyłączam.

P.S.

No i myślę że nie zrozumiałem żartu Mateusza