Skocz do zawartości

korzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Są rzeczywiście korzenie nie wpływające na parametry wody (opuva i o ile dobrze pamiętam savana, ale w tym drugim przypadku mogę się mylić). Są to jednak korzenie sprowadzane z Afryki, niezbyt często dostepne w Polsce.

Poza tym, jeśli nawet korzeń nie obniży ph wody, to należy pamiętać, że wydziela pewne ilości substancji humusowych, które dla pyszczaków nie są obojętne. Oczywiście przy wysokiej twardości i ph, ich działanie, mówiąc mało fachowo, jest ograniczone, jednak należy pamiętać, że w naturze nic nie ginie- nawet przy takich parametrach wody coś w niej pozostaje (przypomina się bilans chemiczny, czy coś takiego podobnie brzmiącego :wink: ).

Zostaje jeszcze kwestia naturalności takiego wystroju... owszem, w Malawi zdażają się korzeni, ale o ile dobrze pamiętam, z popularnych pyszczaków występują wśród nich tylko acei. W większości regionów jeziora raczej drewno nie jest spotykane.

Opublikowano

sabotage ma racje kiedys korzen zwiekszyl mi pH wody o 0,6 a to chyba troche jest...

u mnie sie podniosl...

chociaz to byla moze sprawka czego innego ale piaskowcow lub wapieni to raczej nie??

aleś się bracie zakręcił :wink:

Opublikowano

Jezeli kogos obrazilem swoimi tekstami to przepraszam,a takze za to moje dziecinne pisanie,bo czasem zdaza mi siem zachowac jak dorosle dziecko.Pisanie obrazliwych i ostrych (galeria) tekstow niestety wynika z mojego charakteru,i czasem nie umiem sie powstrzymac.Postaram sie na przyszlosc byc bardziej powsciagliwym. Co do korzeni,to wyczytalem gdzies ,ze wiekszosc dostapnych w kraju ma niewielki, lub nie ma zadnego wplywu na parametry wody.Nie wiem jak to jest i nie bede sie rozpisywac.Napisalem tylko tyle co wiem z wlasnego malego doswiadczenia,bo tak ogolnie to zbyt wiele z korzeniami do czynienia nie mialem. Jeszcze raz Sorki za moje taksty.Pozdrawaiam.

Opublikowano

tak jak MateuszT napisal, korzeń korzeniowi nie równy. To tak jakby ktoś napisał, że trzymał w akwarium kamienie i zero zmian parametrów, więc wniosek jest taki, że kamienie są obojętne dla wody :lol: