Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z jednym "egzemplarzem" Ps. elongatus chewere . Obiekt mego zainteresowania ma juz ponad 11 miesięcy a do 2 cm pierwotnej długości ciała dołożył raptem 1 cm. Pozostała 8-ka ma dziś ok 7-8cm .

Osobnik ten jakoś strasznie przeganiany nie jest , pokarm pobiera jak szalony . Jakas wada genetyczna ? Tak mu juz zostanie ? Czy nadrobi z czasem ?

Opublikowano

Ciężko powiedzieć... moim zdaniem jeszcze nadrobi ale będzie rósł o wiele wolniej. Z tego co piszesz ryba jest raczej słabszym osobnikiem, cały czas płoszona. Czasem taka sytuacja w akwarium kończy się codziennyi zaczepkami i zgonem.

Ryby są jednak jeszcze młode dlatego wszystko powinno wyklarować się w przyszłym roku.

Opublikowano

po prawie roku czasu i tym bardziej jesli nie ejst specjalnie napastowany to zdecydowani epowienien być wiekszy więc bym jednak faktycznie wade obstawiał

Opublikowano

mam podobna sytuacje z maingano.. mam 12 sztuk z czego 2 prawie nie urosly przez rok... maja nadal 3-4 cm.. nie sa ganiane, bite..maja tylko trudnosc w pobieraniu pokarmu bo "starzy" zawsze sa pierwsi... za niedlugo redukcja wiec pojda do innego baniaczka, gdzie beda mialy szanse nadrobic :wink:

Opublikowano

no i niestety w podręcznikach akwarystycznych często oposuje się takie przypadki i poleca się eksterminację takiej ryby. nie ma co roznosić słabych genów.