Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

i tutaj włąśnie się troszkę różnię od niektórych publikacji, chociaż na forum jest pewnie jeszcze kilku minimalistów.

Co do dwóch gatunków w 100 cm to nie ilość determinuję obsadę tylko jej agresja i możliwość własnej akceptacji.

I tak np saulosi i rdzawy spokojnie da radę a lombardoi z auratusem już nie, 100cm to też tak mało że nawet nie polecał bym do takiego zbiornika małych ale hardych demasonków jako jednogatunkowe. Więc dobór obsady to oprócz dobrania ilości gatunków to i dobranie gatunków.

Opublikowano

do tych 100 cm góra dwa gatunki i to takie które nie wchodziły by sobie w drogę.

.......Niestety z trzema jest troszkę ciężko.

tak tylko w takim akwarium, ciężko będzie z dwoma gatunkami, a z trzema IMHO to już raczej niemożliwe.

yaro trzymaj się jednej wersji post po poscie a w kadym coś innego :wink::D

w pierwszym ze góra dwa gatunki a z trzema to ciężko

a zaraz w nastepnym

że ciężko z dwoma a z trzema niemozliwe.

Po pierwsze to robimy to OT bo to osprzet a nie obsada więc moze dalej ponownie podyskutowac w obsadzie na temat obsady jak jest taka potrzeba

Po drugie jak już OT to napiszę coś od siebie mimo ze o obsadzie nie lubie dyskutować. Raz to że akwa daniela jest większe od standardowej dwusetki bo ma szersze dno niby niewiele bo o 5 cm i troche wyrzsze ale nawet w przypadku standardowej dwusetki nie róbmy dymu że to tyklko jeden gatunek i już. Toż to paranoja powoli wychodzi a pamiętajmy iż nie kazdy może mieć baniaki po pareset litrów.

jeszcze niedawno to 112 l lub 120 było opisywane jako wyłacznie jednogatunkow i z tym sie zgadzam, ale w 200 l spokojnie mozemy miec dwa gatunki. Pisanie że lepiej jednogatunkowe z dwoma lub trzema samcami tez do mnie nieprzemawia - owiele mniejszym ryzykiem niz próba utrzymania jednogatunkowca z trzema samcami jest trzygatunkowiec po jednym samcu z każdego gatunku.

Wracając do konkretnego przypadku akwa Daniela to w tym jego akwa dwa gatunki wyżej wymienione spoko loko sobie moga pływać czyli saulosi i rdzawe i będzie piekne akwa Co do trzeciego gatunku to ostrożnie nie jest to niemozliwe, ale może byc trudne i bedzie wymagało wzmożonej uwagi i ostrozności tym bardziej jesli to miąłby byc maingano

Opublikowano
Co do dwóch gatunków w 100 cm to nie ilość determinuję obsadę tylko jej agresja i możliwość własnej akceptacji.

100% racji

I tak np saulosi i rdzawy spokojnie da radę

no ale przeciez daniel w pierwszym poście wyraxnie napisał jakie gatunki go interesuja - w tych trzech wymienionych są też saulosi i rdzawe, wiec warto się na tym skupic a nie od nowa przerabiać teroię ze zalezy jakie gatunki bo agresja itd - przecież jakie gatunki chce to wiadomo.

Opublikowano

Jak Mars zaznaczył powoli robi się OT tak więc jeśli ktoś by chciał podyskutować odnośnie obsady to też mam temat w dziale obsady i tam bym prosił dalej kontynuować temat obsady

.......EDIT

a w tym temacie tylko o sprzęcie :)

Ale i tak bardzo dziękuję za każdą rade, krytykę lub cokolwiek na pewno pozwoli mi to w dużo łatwiejszy i przyjemniejszy sposób wystartować a później się cieszyć założonym akwarium :)

Opublikowano
powoli robi się OT tak więc jeśli ktoś by chciał podyskutować odnośnie obsady to też mam temat w dziale obsady i tam bym prosił dalej kontynuować temat obsady

Ale i tak bardzo dziękuję za każdą rade, krytykę lub cokolwiek na pewno pozwoli mi to w dużo łatwiejszy i przyjemniejszy sposób wystartować a później się cieszyć założonym akwarium :)

Polaczyłem stry Topik z nową dyskusja jak pojawiła się przy okazji sprzetowej

Opublikowano

Troszkę się pogubiłem, z tym wątkiem przez te wklejenia :)

Ja jednak Mars się nie zgodzę że w tym akwarium da się utrzymać 3 gatunki.

100 cm to góra IMHO dwa gatunki i to nie każde

cieńko widzę w takim akwarium saulosi i maingano - pomimo tego że to 10 ryb

a już yelowek i maingano - powinno być wszystko ok a to też 10 ryb

tak jak i rdzawy z saulosi

Natomiast jak podzielić 100 cm dno na trzy rewiry aby saulosi, maingano i rdzawy nie wchodziły sobie w drogę to raczej mnie to przerasta.

Opublikowano

a obsada maingano+yellow+rdzawy(rdzawego najmniejsza ilość tzn. 1+3) reszta 2+4 jeśli tak może być?

A jeśli nie to w jakich ilościach te 2 gatunkowe obsady byście proponowali?

Opublikowano

Nie da sie tak. W 100cm nie bedzie miejsca dla 16 ryb !!

Mozesz trzymac dwa gatunki, choc dla mnie to i tak za duzo.

Trzech nie upchniesz tam. Tzn upchniesz, ale nie o to chodzi ,zeby miec dworzec w akwarium bez ladu i skladu, zatem ja, podobnie jak yaro trzem gatunkom mowie nie !

Opublikowano

Mam w tej chwili 2 gatunki w 160 litrach, ale łącznie 19 ryb. Akwa zmieniam na większe w przeciągu 6 miesięcy, więc się teraz nie martwię, bo ryby są małe. Ale nie ma szans czegoś takiego utrzymać w 100cm przy dorosłych rybach. Max 2 gatunki, 10-12 ryb, choć to i tak jest "na styk".

Opublikowano

uf bo już myślałem, że zaczynam się gubić w swoich przekonaniach.

Dając saulosi i rdzawego będziesz miał trzy kolory i naprawdę fajną obsadę.

Takie coś da Ci możliwość obrony obranego terytorium, ale ryby za bardzo sobie nie powinny robić krzywdy.

A w takim przypadku będziesz oglądał ciekawe zachowania a nie dworzec

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienia i  na pewno wezmę pod uwagę Twoje sugestię👍 Zdjęcia wstawię jak już sump będzie gotowy.
    • Dawno, dawno temu, ktoś mówił, że filtracja narurowa nie będzie działać, w efekcie trzeba było sprawdzić i się przekonać. Jeżeli nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Na puerwszy rzut oka, Twoje rozmyślania powinny się sprawdzić.
    • Witam. Planuje zbudować filtracje narurową nieco inną jak każdy robi. Na pierwszy rzut oka niczym się nie różni ale patrząc na zastosowane kolanka 45 stopni zamiast 90 to już tak. Oczywiście nie wszędzie jak będzie widać na podglądzie. Mianowicie przy kolankach 45 stopni woda powinna przepływać znacznie płynniej jak przy 90 stopniach. Tak samo jest z powietrzem. Instalacje na  powietrze np w garażu która ma zastosowane kolanka 45 stopni jest bardziej wydajniejsza. Wiąże się to z większą ilością klejenia ale ciekawi mnie czy ma to faktycznie sens. Powiedzcie proszę co o tym myślicie. Czy jest to warte zachodu czy lepiej zastosować klasycznie kolanka 90 stopni ?   Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi  
    • Ta uwaga dotyczyła sumpa ze zdjęcia. Tam przegrody są równe z górną krawędzią zbiornika. Jak coś zaburzy normalny przepływ, np. gąbki, czy włóknina zapchają się szlamem, woda się podniesie i przy niższych przegrodach po prostu się przeleje do kolejnej komory, a tam może pójść na pokój.  Ja nie mam możliwości podłączenia sumpa do kanalizy, zatem żadnych z tym doświadczeń, ale myślę, że to fajna rzecz. Ktoś takie rozwiązanie pokazywał na YouTube. Odpływ do kanalizacji na pewno pozwoli Ci się mniej przejmować przestrzenia zapasową w sumpie ponad poziom wody po zatrzymaniu pompy.  Co do wysokości przegród, to musiałbyś obliczyć, ile wody będzie musiał zmieścić Twój sump po zatrzymaniu pompy. Jak pisałem, u mnie to jest 1,5 cm x powierzchnia akwarium + 1/2 pojemności komina, ale jak też już wspominałem, nie jestem specjalistą sumpologiem, to moje pierwsze tak duże akwarium, z taką filtracją. Moje obserwacje nie muszą być uniwersalne, np.: poziom wody nad krawędź komina (u mnie te 1,5 cm) może zależeć od wydajności pompy, a ilość wody zrzuconej z komina od poziomu zainstalowania spływu. Największy kubełek Aquaela - Hypermax 4500 mieści 16 l mediów i ma w/g deklaracji obsługiwać akwaria do 1500 l. W Twoim sumpie przy przegrodach na 25 cm wychodzi mi przestrzeń na media trochę ponad 40 l.  Przyjąłem założenie, że  komora zrzutu ma 10 cm i pompy 20 cm. Można by je trochę scieśnić, ale nie za bardzo, bo gdzieś musisz zmieścić grzałki.  Jak już zbudujesz tego sumpa, to wrzuć proszę zdjęcia. Powodzenia.    
    • W moim innym poście napisałeś żeby obniżyć przegrody o 2 cm więc zastosowałem się do tego i obniżyłem bardziej. Ale dobrze-zastosuję się do Twojej wypowiedzi i skorzystam pewnie z Twojego projektu. A można by było w ostatniej komorze(tam gdzie pompa)wywiercić otwór przez który nadmiar wody spływałby do kanalizacji np? Jak obniżę te przegrody aż tak bardzo jak pisałeś to tam niewiele miejsca mi zostaje na media filtracyjne. Dzięki.
    • Chyba najlepsze rozwiązanie (mam na myśli komin). Co do projektu sumpa - musisz wyjść od objętości wolnej przestrzeni nad lustrem wody. Tam się musi zmieścić to, co spłynie z akwarium i z komina, jak stanie pompa. Dobrze, żeby była jeszcze jakaś rezerwa, pamiętasz o prawach Murfiego? Z akwarium schodzi u mnie około 1,5 cm słupa wody, z komina około połowy jego pojemności. W Twoim projekcie zmieści się jakieś 25 - 30 litrów (zależy, jaki będzie poziom wody w komorze pompy) - chyba trochę mało. Poziom wody w tak zaprojektowanym sumpie determinuje trzecia przegroda. Nad nią jest tylko 9 cm wolnej przestrzeni. Komora na media jest moim zdaniem za duża, podzieliłbym ją na trzy części. Wtedy woda będzie lepiej obmywać ceramikę, czy co tam będzie. Szczeliny między komorami mam na 18 mm, dołem chyba też (grubość płyty wiórowej). W zupełności wystarcza. Musi się w nich zmieścić tyle wody, ile spłynie rurą zrzutową. W Twoim projekcie szczeliny o takiej grubości miałyby ok. 41 cm², co odpowiada rurze o wewnętrznej średnicy 72 mm. Zastrzegam - nie jestem specem od sumpów. W życiu zaprojektowałem jeden i nie obyło się bez błędów (i poprawek), ale chodzi już rok i nie sprawia problemów. Załączam mój poprawiony projekt, zgodny mniej więcej ze stanem faktycznym - może nasunie Ci jakieś pomysły na swój sump.   I pamiętaj jeszcze o zbiorniku na dolewkę. Cokolwiek wymyślisz, na pewno nie będzie za duży.  
    • Więc zdecyduję się raczej na akwarium z kominem. Proszę o poradę co do przegród(ich odległości od górnej krawędzi,odstępie między sobą-3cm)odledłości od dolnej krawędzi-4cm. Z góry dziękuję.
    • Zajrzyj tutaj:  Generalnie żadna chemia (bakterie czyszczące) nie bardzo się sprawdzają. Proponuję wyposażyć się w wycior i raz na jakiś czas przeczyścić rury/węże. Nie przejmuj się gdy coś z rur wpadnie do akwarium - ryby bardzo chętnie to wciągną 🙂 
    • Pozostaje kwestia, co z tak pięknie zapowiadającym się sumpem. Pewnie bez wiercenia w szkle się nie obejdzie. Można to zrobić tak: Tyle, że on ma układ zamknięty więc starczyła jedna rura, Ty byś musiał jeszcze przewidzieć przelew awaryjny, zwany nie wiedzieć czemu rewizją.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.