Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Juz poruszalem ten watek ale do tej pory do natleniania uzywalem "babelkow" a dzis je odlaczylem i rybki troche dziwnie sie zachowuja podplywaja do powierzchni wody i tak jak by lapaly powietrze. Mam 200litrow baniak w ktorym mam filtr wewnetrzny aqua szut 750, ktorego wylot umieszczony jest ok 10-15cm pod lustrem wody oraz filtr zewnetrzny JBL Cristal profie900, ktorego wylot umieszczony jest po przeciwnej stronie akwa ok 10 cm pod lustrem wody. Czy takie rozstawienie filtrow umozliwia prawidlowy ruch wody?? Niechcialbym obudzic sie jutro i zobaczyc rybki do gory brzuszkami:(.

Moze one po prostu musza sie przyzwyczaic??

Ps. i do tego jeszcze tak jak by szybko i czesto lapaly wode pyskami, jak by byly "zziajane"

Opublikowano

jezeli wszystkie ryby podpywaja do gory to pewnie masz przyduche w akwa.ryby szybko ruszaja skrzelami ?

ale to dziwne. mam w 240l ten sam filtr, tylko ze umieszczony pod powierzchnia wody z ta plaska koncowka skierowana ku gorze zeby mi mlucil lustro wody, a wylot kubla mam 3 cm pod pow. ale w komorze za tlem z cr wiec nie miesza lustra wogole.

jak dasz rade skieruj wylot kubla zeby macil lustro wody,a szuta tez wyciag w gore... zrob male diy z szutem (tak zrobilem i jestem dumny)mianowice miedzy gabke a glowice wstaw kawalek jakiejs rurku pcv zebys mial glowice pod lustrem, a gabke przy dnie, niech zbiera nieczystosci .. male dyji ale jakie pomocne :)

Opublikowano
jezeli wszystkie ryby podpywaja do gory to pewnie masz przyduche w akwa.ryby szybko ruszaja skrzelami ?

ale to dziwne. mam w 240l ten sam filtr, tylko ze umieszczony pod powierzchnia wody z ta plaska koncowka skierowana ku gorze zeby mi mlucil lustro wody, a wylot kubla mam 3 cm pod pow. ale w komorze za tlem z cr wiec nie miesza lustra wogole.

jak dasz rade skieruj wylot kubla zeby macil lustro wody,a szuta tez wyciag w gore... zrob male diy z szutem (tak zrobilem i jestem dumny)mianowice miedzy gabke a glowice wstaw kawalek jakiejs rurku pcv zebys mial glowice pod lustrem, a gabke przy dnie, niech zbiera nieczystosci .. male dyji ale jakie pomocne :)

w sumie to do tej powierzchni strasznie zadko podplywaja moze troche sie wyczulilem ale dosc szybko ruszaja skrzelami.

co do powierzchni to mam ciagly ruch na jej polowie druga polowa praktycznie stoi w miejscu ltzn ruch jest niewidoczny.

A jesli chodzi o sposob przedluzenia rurka pcv to ja rozwiazalem to w inny sposob a mianowicie dokupilem drugi kubelek i nalozylem go na pierszy czyli przedluzylem ten pierwszy o jego dlugosc:) w pierwszym od dna ktory zbiera wszystkie syfy mam wluknine a w drugim ceramike. :) Co o tym myslisz?? ja nawet jestem zadowolony:)

Opublikowano

juz wylot z kubla dalem na lustro jest lepiej :) mam nadzieje oczywiscie:) wiec o rybki sie martwic nie musze z rana nadal beda cale i zdrowe??:)

Opublikowano

rozumiem ale do tej pory wszystko bylo ok po odloaczeniu tych babelkow troche dziwnie zaczely sie zachowywac ale to chyba przez to ze przyzwyczajone do nich byly, ze cos im szumi w akwa, zreszta nie tylko one:) az mi glupio jak wchodze do pokoju i jest tak cicho:) Jutro moze kupie te testy.

Jaki bys mi polecil zeby byl w miare prosty w obsludze i zebym mogl sprawdzic wszytsko za jednym razem, no i oczywiscie nie za drogi;)?? Dopiero zaczynam zabawe z Malawi, wczesniej mialem ogolne, roslinne akwa to nie bawilem sie w cos takiego jak testy.

Ps. caly czas leje mikroorganizmy firmy IKOLA i tej firmy uzdatniacz do wody przy podmiance.

Opublikowano
Jaki bys mi polecil zeby byl w miare prosty w obsludze i zebym mogl sprawdzic wszytsko za jednym razem, no i oczywiscie nie za drogi;)??

Ludzie, nie róbcie sobie żartów... Czy na prawdę tak trudno użyć szukajki, albo chociaż wejść w odpowiedni dział :?: Przynajmniej 2-3x w tygodniu ktoś zadaje pytanie o testy... Koniec pobłażliwości... Skoro Wy nie potraficie się dostosować do zasad panujących na forum, to zasady nie dostosują się do Was.